דלג לתוכן
plane
ברלין

אתרים באזור אלכסנדרפלאץברלין

במשך מאות שנים השתרע מבוך של סמטאות צפופות ממזרח לנהר שְפּרֶה (Spree), סביב הכנסיות העתיקות וברובע ניקולאי, הגרעין הימי־ביניימי של ברלין, כשהיתה עדיין כפר קטן.

גלו מה שווה לראות ולעשות באזור אלכסנדרפלאץ

האנדרטה למחאת רוֹזֶנשטראסֶה
האנדרטה למחאת רוֹזֶנשטראסֶה
אזור אלכסנדרפלאץ
ברוֹזֶנשטראסֶה (Rosenstr), כיום רחוב צר בין האקֶשֶר מרקט לאלכסנדרפּלאץ, ניצב בשנות ה־40 בניין משרדים ששימש את הקהילה היהודית בברלין, ומולו התרחש בחורף 1943 אירוע יוצא־דופן בתולדות התקופה הנאצית. ב־27 בפברואר רוכזו בבניין, במסגרת אקציית המפעלים, כ־2000 יהודים, רובם גברים, שהיו נשואים לבני־זוג אָריים או תוצאה של נישואי תערובת כאלה (מה שהנאצים כינו |הנטה|מישלינג|סנטה|). כשנודע דבר מעצרם החלו נשותיהם ואמותיהם האָריות להתקבץ מול הבניין, דרשו לראות את יקיריהן, ולא נרתעו גם כששומרי הבניין איימו עליהן בנשק. ההפגנה הספונטנית, אירוע נדיר בגרמניה הנאצית, נמשכה למרות מזג־האוויר הקר והמושלג, ומדי יום נוספו עוד מפגינות. החל מ־6 במרץ, אם כתוצאה מהמחאה או מסיבות אחרות (ההיסטוריונים עדיין חלוקים בשאלה), שחררו הנאצים את כל היהודים שהיו כלואים בבניין; רובם לא נשלחו למחנות ונותרו בחיים עד סוף המלחמה. את הסיפור המופלא חשף היסטוריון אמריקני בספר שראה אור ב־1985, ושלוש שנים אחר־כך אישרו שלטונות מזרח גרמניה את תוכניתה של הפסלת אינגֶבּוֹרג הוּנצינגֶר להקים באתר אנדרטה בשם בלוק הנשים (Block der Frauen). באנדרטה, העשויה אבן־חול ורדרדה, נראים הגברים הכלואים והנשים המוחות, והיא מעוטרת בסמלים יהודיים ובטקסט המעלה על נס את כוחה של האהבה. האנדרטה ניצבת בגינה קטנה, במקום שבו עמד בניין המשרדים (שנהרס בהפצצות); עמודי מודעות משני צדי הגינה מוסיפים מידע (בגרמנית בלבד) ותמונות, וב-2017 הוצב בגינה גם לוח מידע באנגלית ובגרמנית. בקצה האחורי של הגינה מגולל שלט זיכרון את תולדותיו של בית הכנסת הציבורי הראשון של יהודי ברלין, שהוקם כאן ב־1715 ונקרא לימים בית הכנסת הישן (Alte Synagoge). בסמוך לשלט ניתן לראות בדשא את השרידים היחידים שנותרו מיסודות בית הכנסת.
אלכסנדרפלאץ
אלכסנדרפלאץ
אזור אלכסנדרפלאץ
הכיכר הסואנת אלכסנדרפּלאץ (Alexanderplatz) קיבלה את שמה לקראת ביקורו של הצאר אלכסנדר הראשון בברלין ב־1805, ובראשית המאה הקודמת נבנו סביבה בתי כלבו גדולים, והיא היתה למרכז תעבורתי סואן. ברחובות הצרים מסביב לכיכר הצטופפו באותה תקופה תיאטראות, קברטים, נערות עובדות ועסקים מפוקפקים, והיא היתה למרכז התוסס של העיר. בשנות ה־60, תחת השלטון הקומוניסטי, רוצפה הכיכר באספלט ונבנו בה בית הכלבו Zentrum (היום חנות Galeria Kaufhof), בית המורה (Haus des Lehrers, מול קניון אלֶכּסָה) המעוטר בפסיפס בסגנון הריאליזם הסוציאליסטי ומלון־יוקרה של 37 קומות, שיועד לאורחים רמי־דרג (כיום מלון Park Inn). ב־1969 הוצב בכיכר שעון העולם (Weltzeituhr), המראה את השעה ב־148 ערים ברחבי העולם, ושנה אחר־כך נוספה מזרקת ידידות העמים (Brunnen der Völkerfreundschaft), שבשל עיצובה הצבעוני והצעקני זכתה לכינוי ‘מזרקת תכשיטי הזונה’. |המסגרת|אהבה על השעון שעון העולם אמנם מכוער, אבל זה לא הפריע לו להפוך למקום מפגש קבוע של בני נוער ממזרח ברלין, שהחליפו ביניהם קלטות מחתרתיות של מוזיקה מערבית. האתר הסמלי סיפק גם השראה למסורת רומנטית: המקומיים מאמינים שבני זוג שיחזיקו ידיים מתחת לשעון בדיוק בחצות הלילה (זמן מקומי) יישארו יחד לעד. לאחר איחוד ברלין הפכה הרחבה הקומוניסטית למתחם קניות פופולרי (כמה אירוני), ובו חנויות אופנה, חנות החשמל הגדולה Saturn וסניף של רשת ההלבשה הזולה Primark. בכיכר מתקיימים ירידים, שווקים ואירועים נוספים, בהם אחד משוקי חג המולד הגדולים ביותר בעיר.
מגדל הטלוויזיה
מגדל הטלוויזיה
אזור אלכסנדרפלאץ
בשנת 1969 נחנך ברוב טקס פֶרנזֶטוּרם (Fernsehturm), התשובה המזרח־גרמנית למגדל הטלוויזיה בשטוטגרט שבמערב. המגדל, שנועד להפגין את עוצמתה של התעשייה המקומית, הוא כיום המבנה הגבוה ביותר בגרמניה (368 מ’), וצורתו היתה לאחד מסמלי העיר (ולו משום שניתן לראותו מכל פינה בברלין). בימים שטופי־שמש יוצרות הקרניים הנשברות על הכדור המצופה פלדה בראש המגדל צורה המזכירה צלב – אפקט שאדריכלי המגדל לא צפו מראש, והיה מקור בלתי־נדלה למבוכה עבור הקומוניסטים המזרח־גרמנים; במערב ברלין קראו לתופעה ‘נקמת האפיפיור’, וצחקו בקול גדול. מרפסת התצפית (בגובה 203 מ’), המשקיפה על כל ברלין והסביבה, היא אתר תיירות פופולרי שליד הכניסה אליו נמתחים תורים ארוכים, בייחוד בקיץ. עם זאת, מכיוון שברלין היא עיר שטוחה ואין בה כמעט בניינים גבוהים, התצפית עלולה להיות מאכזבת (מגובה כזה קשה לזהות מבנים ואתרים ספציפיים); אם אתם רוצים לראות את העיר מלמעלה, עדיף לטפס למרומי עמוד הניצחון או לעלות לפּנורמָה פּוּנקט בפּוֹטסְדאמֶר פְּלאץ. אם בכל זאת תרצו לעלות למרפסת התצפית, תוכלו לחסוך את התור בהזמנת כרטיסים מראש באינטרנט (בתוספת מחיר). קומה אחת מעל מרפסת התצפית ממוקמת Sphere, מסעדה הסובבת על צירה ומשלימה סיבוב שלם בכל חצי שעה. המסעדה מלאה בדרך כלל, האוכל אינו מלהיב והמחירים גבוהים. בשנת 2015 נפתח בבסיס המגדל מוזיאון האדם (Menschen Museum) - בית קבוע לתערוכה השנויה־במחלוקת עולמות הגוף, שבמסגרתה מוצגות מאות גופות משומרות במטרה להדגים ולהמחיש את המנגנונים הפועלים בגוף האדם. הכניסה למוזיאון ממוקמת בצד הפונה למזרקת נֶפּטוּן ולאי המוזיאונים.
יהודים בשוֹינֶנְפירטֶל
שוֹינֶנְפירטֶל
אזור אלכסנדרפלאץ
'רובע האסמים' (Scheunenviertel), השוכן בין Rosenthalerstr לבין אלכסנדרפּלאץ, קיבל את שמו בימי הביניים, אז שכנו אסמי התבואה של העיר באזור כיכר רוזה לוּקסמבּוּרג שבצפון הרובע. האסמים הוגלו מעבר לחומת העיר כדי למנוע מהשריפות התכופות בהם להתפשט לתוך ברלין עצמה. עם השנים היה האזור לשכונת עוני צפופה ומוזנחת, שבה פרח הפשע לסוגיו, מזנות והימורים ועד שוד מאורגן. החל מסוף המאה ה=19 התגוררו בשכונה גם מהגרים יהודיים ממזרח אירופה |הנטה|(אוֹסטיוּדֶן, Ostjuden)|סנטה|, שהתקשו למצוא דירה באזורים מבוססים יותר בברלין. את האווירה ברובע בשנות ה-20 של המאה הקודמת תיעד היטב הסופר היהודי אלפרד דֶבּלין, בספרו |הנטה|ברלין, אלכסנדרפּלאץ|סנטה|. היו אלה ימיו האחרונים של הרובע, כי בשנות ה-30 הוא 'חוסל' בסדרה של מיזמי בנייה שנועדו למגר את הצפיפות ואת הפשע; הנאצים ניצלו את ההזדמנות כדי להרחיב את הכינוי "שוֹינֶנְפירטֶל" גם לאזור היהודי המבוסס יותר ממערב ל-Rosenthalerstr, וזאת על מנת לקשור את היהודים לרובע המזוהה עם זנות ופשיעה. לאחר מלחמת העולם השנייה לא השקיעו הקומוניסטים בשימור המבנים הישנים ברובע, והוא שקע בהזנחה עד נפילת החומה. אז, בזכות מיקומו המרכזי, הפך הרובע העני לשעבר לאזור מבוקש, שרחובותיו נמנים היום עם היקרים והאופנתיים ביותר בעיר. הבתים הישנים שופצו בהדרגה, ובכל פינה נפתחו גלריות, בתי-קפה וחנויות מעצבים; על העבר מעיד רק שלט זיכרון שהוצב בכיכר רוזה לוּקסמבּוּרג.
תיאטרון בימת העם
כיכר רוזה לוּקסֶמבּוּרג
אזור אלכסנדרפלאץ
רוזה לוּקסֶמבּוּרג היתה קומוניסטית יהודייה שנמנתה עם ‘קבוצת ספרטקוס’, ארגון ששאף להפיל את השלטון הקיסרי (בעקבות התבוסה במלחמת העולם הראשונה) ולייסד במקומו רפובליקה סוציאליסטית. בעקבות כשלון המרד שארגנה עם חבריה לתנועה נרצחה לוּקסֶמבּוּרג בידי מיליציות מימין ב־1919, אולם חבריה לא שכחו אותה ולאחר מלחמת העולם השנייה הנציחו את שמה בכיכר המשולשת שבה ניצב אז מטה המפלגה הקומוניסטית. במדרכות וברחובות סביב הכיכר שולבו ציטוטים מכתביה של לוּקסֶמבּוּרג, שביטאו את רוח התנועה. בכיכר שוכנים שני מוסדות תרבות ברלינאיים. הראשון הוא תיאטרון בימת העם (Volksbühne), שנוסד ב־1914 במטרה להעלות הצגות בעלי תוכן חברתי ואקטואלי במחירים שכולם יוכלו להרשות לעצמם. המבנה המודרניסטי, שבחזיתו אכסדרת עמודים, תוכנן בידי האדריכל היהודי־הונגרי אוסקר קאופמן. קולנוע בבילון (Babylon Kino) שממול נוסד ב־1929 בקומת הקרקע של בית דירות בסגנון הבינלאומי. לאחר שיפוץ מקיף נפתח הקולנוע מחדש ב־2001 כסינמטק ומרכז לקולנוע אמנותי, שם מקרינים בין השאר סרטים אילמים בליווי פסנתר או תזמורת, כבימים עברו. |תמונה_בטקסט685|
האקווה-דום
סי לייף ואקווה-דום
אזור אלכסנדרפלאץ
שימו לב: בדצמבר 2022 התפוצץ מיכל המים הגלילי אָקוָוה־דוֹם מסיבות שאינן ידועות עדיין, ולא ברור אם ומתי ייבנה מחדש. כתוצאה מכך נסגר האקווריום כולו עד להודעה חדשה. 4000 בעלי־חיים ימיים שוחים במכלי האקווריום (Sea Life), השייך לרשת של אטרקציות מסוג זה באירופה. מסלול מפותל יוביל אתכם בין מיכלים המדמים אגמים, נמלים, שוניות אלמוגים וסביבות ימיות נוספות. מעניינים במיוחד סוסי הים, הדגים השטוחים והאולם המדמה את הים הבלטי, שם שוחים הדגים מסביב למבקרים ומעליהם. לאורך המסלול פזורות תחנות ובהן פעילויות לילדים, כולל בריכה שבה יוכלו לגעת בכוכבי־ים ובספוגים ומבוך מראות מבלבל. האקוואריום מתאים בעיקר למשפחות: הוא קטן יחסית, אין בו הרבה בעלי חיים גדולים (כרישים ודומיהם), וסגנון ההגשה פונה בעיקר לילדים. כל הטקסטים מתורגמים גם לאנגלית, אם כי לפעמים צריך להתאמץ כדי לאתר את התרגום. אטרקציה ייחודית לאתר הוא האָקוָוה־דוֹם (Aqua-Dom): מיכל־מים גלילי, הגדול מסוגו בעולם, שבתוכו נוסעים המבקרים במעלית שקופה, כשהם מוקפים דגים ססגוניים מכל עבר. גובה המיכל כ־25 מ’ והוא מכיל כמיליון ליטר מים; הנסיעה אורכת כשמונה דקות ומלווה דברי הסבר בגרמנית ובאנגלית. החוויה בהחלט מרגשת, ומספקת הרבה הזדמנויות לצילום, אבל בשיא הקיץ עלולים זמני ההמתנה להגיע ל־40 דקות ויותר.
המוזיאון האזורי
המוזיאון האזורי
אזור אלכסנדרפלאץ
המוזיאון האזורי נפתח ב־1908, בשיא כוחה של הקיסרות הגרמנית, ונועד לפאר ולרומם את ההיסטוריה של בּראנדֶנבּוּרג, האזור שסביב ברלין (שמו המקורי של האזור היה Mark Brandenburg, ומכאן נגזר שמו הגרמני של המוזיאון). משום כך שולבו במבנה המוזיאון העתקים של מבנים מכל רחבי בּראנדֶנבּוּרג, במגוון סגנונות אדריכליים, ומומלץ להקיף אותו ולהתרשם מהקמרונים, מחלונות השושנה ומהחזיתות המפורטות. האדריכלות המעניינת ממשיכה בפנים, שם עוצבו מספר אולמות תצוגה בהתאם לנושאים שיועדו להם – אחד בדמות אולם של כנסייה, אחד כמחסן נשק ואחד כחדר־כינוס של גילדה מימי הביניים. שלא כמובטח בשם, התצוגות במוזיאון עוסקות ברובן בעיר ברלין ולא בסביבתה. תצוגת הקבע החדשה ‘זמן ברלין’ (מאז 2016) מתמקדת ברגעים המכוננים בתולדות העיר ומוגשת במגוון דרכים, ממוצגים פשוטים ועד סרטים ותצוגות אינטראקטיביות. עם המוצגים נמנים אוסף ציורים מתקופת הזֶצֶסיון הברלינאי (ממוּנק עד מקס ליברמן), מקרן שקופיות תלת־מימד מהמאה ה־19 והגלובוס שניצב בלשכתו של היטלר (ובו חור במקום שבו היתה אמורה להיות גרמניה). תערוכה נוספת מתמקדת בתקופות ספציפיות בתולדות העיר ומזמינה את המבקרים להכיר את התהליך שבו נבחרים מוצגים למוזיאון - ואף להשתתף בו בעצמם. בכניסה תוכלו לקבל (או להוריד כאפליקציה) מדריך שמע יצירתי (בגרמנית ובאנגלית) הכולל בין השאר הסברים מפי ארכיאולוג חוקר, חיי במלחמת שלושים השנה ונסיכה פרוסית. בפארק שליד המוזיאון שוכנת מכלאת הדובים (Bärenzwinger), לשעבר ביתם של דובי־הקמע של ברלין (דובים מככבים בסמל העיר מאז 1508). במשך שנים נהגו להסתובב כאן דובים באופן חופשי, בשטח קטן המדמה סביבה טבעית, אבל לאחר מותה של הדובה שנוּטֶה ב־2015 החליטו בעירייה להיענות למחאותיהם של חובבי החיות ולבטל את הנוהג. בפארק הוצבו גם מספר פסלים הקשורים לתולדות ברלין והאזור.
לרשימה המלאה

אזורים נוספים בברלין

הצג כרשימה

מדריכים לברלין

רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים. בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.
  • ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
  • שאלות נפוצות17/01/2023

    סדרת "הטיול כבר בפנים" מייצגת את הדור הבא של ספרי הטיולים. במדריכים המודפסים, ובאפליקציה המקושרת אליהם, הוטמעו כלים שיאפשרו לכם לתכנן ולהוציא לפועל את הטיול שאתם רוצים, בדרך שאתם רוצים. השקענו מאמץ כדי שהשימוש במדריכים יהיה אינטואיטיבי ופשוט ככל האפשר, אבל תמיד יש שאלות - ואת הנפוצות והחשובות שבהן ריכזנו להלן. [קראו עוד]

  • איך להתקין את יישומון ״הטיול כבר בפנים״ על מסך הבית של הטלפון שלך?08/05/2021

    יישומון ״הטיול כבר בפנים״ הוא יישומון רשת מתקדם (Progressive Web App) או בקיצור PWA. המשמעות היא שלא צריך להוריד את היישומון מחנות האפליקציות, אלא ניתן להגיע אליו ישירות דרך הדפדפן. ניתן לגלוש ביישומון באמצעות דפדפן, אבל כדי להנות מחוויית משתמש טובה יותר, מומלץ להתקין אותו על מסך הבית של הטלפון. כך תעשו זאת נכון. [קראו עוד]

  • מה לכלול בערכת עזרה ראשונה לשביל ישראל?07/01/2021

    [קראו עוד]

אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2023 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת