דלג לתוכן
plane
ורשה

אתרים בהעיר העתיקה והעיר החדשהורשה

ההיסטוריה קמה לתחייה בשני רבעים עתיקים ויפהפיים (כן, גם 'העיר החדשה' היא עתיקה), שנהרסו בידי הגרמנים במלחמת העולם השנייה ושוחזרו בקפדנות בעשורים שלאחר המלחמה.

גלו מה שווה לראות ולעשות בהעיר העתיקה והעיר החדשה

כיכר הטירה מוקפת בתים עתיקים משוחזרים
כיכר הטירה
העיר העתיקה והעיר החדשה
הכיכר הנפרשת לצד הטירה המלכותית מוקפת בבתים עתיקים ששוחזרו בקפידה אחרי מלחמת העולם השנייה ומהווה מקום מפגש פופולרי בקרב תיירים ומקומיים כאחד. הכיכר הייתה עדה לכמה אירועים חשובים בהיסטוריה של פולין: בשנת 1861 טבחו כאן כוחות הצבא הרוסים במאה עוברי אורח, בגלל התפרעויות של מורדים; בשנת 1863 נערך כאן מצעד פטריוטי במסגרת מרד ינואר; ב-3 במאי 1982 היו בכיכר הפגנות אלימות של מתנגדי המשטר הקומוניסטי; ובשנת 1997 נאם כאן נשיא ארה"ב ביל קלינטון, ובירך את פולין על הצטרפותה לברית נאט"ו. בלב הכיכר ניצב עמוד זיכרון בגובה 22 מ' למלך זיגמוּנט השלישי ואזה, מי שהעביר את בירת פולין מקרקוב לוורשה. עמוד השחם הקורינתי, שהוצב בכיכר ב-1644 בידי בנו של זיגמוּנט, המלך ולדיסלב הרביעי ואזה, מעוטר בארבעה נשרים ועליו פסל ארד של המלך. העמוד, שהוא האנדרטה החילונית הראשונה שהוצבה בפולין, היה לאחד מסמלי העיר, ופעמיים הוקם מחדש לאחר שנחרב: בשנת 1887 ובמהלך מלחמת העולם השנייה. שרידי העמוד שנהרס מוצגים בטירה המלכותית. מול העמוד כדאי לשים לב גם לארמון גג הנחושת, מבנה בסגנון הרוקוקו שקיבל את שמו כיוון שהיה המבנה הראשון בעיר שנבנה עם גג נחושת ולא עם גג רעפים, כמקובל במאה השמונה=עשרה. הארמון היה מעונו של הנסיך יוזף פוניאטובסקי. הגרמנים שרפו את הבניין ב-1944, כנקמה על מרד ורשה; הוא שוחזר מאוחר יותר לפי אחד מציוריו של ברנרדו בלוטו בן המאה השמונה=עשרה. כיום מוצג בארמון אוסף של שטיחים אוריינטליים. על חלקה הדרומי של הכיכר חולשת כנסיית אנה הקדושה, שהיא גם נקודת המוצא לדרך המלכותית, הנתיב המסורתי מהטירה לארמון וילאנוב שבדרום העיר.
מגדל השעון הוא שער הכניסה לטירה המלכותית
הטירה המלכותית
העיר העתיקה והעיר החדשה
ההחלטה לבנות כאן את הטירה המלכותית מיוחסת למלך זיגמונט השלישי ואזה. הטירה נבנתה בשנים 1598-1619 בסגנון הבארוק המוקדם, ואילו החזית בסגנון הבארוק המאוחר, המשקיפה על נהר הוויסלה, נוספה בימי שלטונו של המלך אוגוסט השלישי. עיצוב הפנים של הטירה שונה בהוראת המלך סטניסלב אוגוסט פוניאטובסקי, ונותר כפי שהוא בתקופת הכיבוש הצארי ובימי הרפובליקה הפולנית השנייה. במלחמת העולם השנייה, ובייחוד בימי מרד ורשה ב-1944, הפציצו הגרמנים בשיטתיות את רוב המבנים בעיר העתיקה, ובהם הטירה המלכותית. הטירה שוחזרה בשנים 1971-1984, ובשנת 1980 הוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולם. הכניסה הראשית לטירה נמצאת מתחת למגדל השעון, שמיתמר לגובה של 60 מ'. חובבי היסטוריה ואמנות ייהנו מביקור במגורים המלכותיים, ששוחזרו בקפידה. אל תוותרו גם על סיבוב באולם הסנאט, המעוטר בשלטי אצולה מכל רחבי פולין: האולם שימש את השלטונות בימי האיחוד הפולני-ליטאי. יש כאן גם אולם נשפים מרשים, עם 17 זוגות של עמודים מוזהבים, היוצרים אווירה רומנטית במיוחד. באולם האבירים מוצב פסל ניאו=קלאסי של קרונוס, שפיסלו האמנים לה-ברון (Le Brun) ומונלדי (Monaldi), ואילו בחדר קנלטו מוצגים 23 ציורי קיר של ברנרדו בלוטו (שנהג לחתום גם בשם קנלטו), המתארים את רחובות ורשה במאה השמונה=עשרה. כדאי להתרשם גם ממגוריהם הפרטיים של המלכים הפולנים, ששוחזרו בקפידה, בהם חדריו של המלך סטניסלב אוגוסט פוניאטובסקי, שעוצבו בסגנון הרוקוקו.
כיכר השוק של העיר העתיקה
כיכר השוק של העיר העתיקה
העיר העתיקה והעיר החדשה
הכיכר המלבנית, שהוקמה במאה ה-17, היא הלב הפועם של ורשה מאז, ונמנית כיום עם אתרי התיירות הפופולריים ביותר בעיר. הבתים הצרים והססגוניים שמקיפים את הכיכר ומעניקים לה את אופיה הציורי נבנו באותה תקופה עבור משפחות האצולה המקומיות, ולצדם הוקם בית העירייה של העיר העתיקה; המבנה נהרס בשנת 1817 ובמקום שבו עמד ניצב כיום פסל בת הים של ורשה |הנטה|(סירֶנקָה, Syrenka)|סנטה| האוחזת בידה חרב ומגן. בפינה הצפונית של הכיכר (ביציאה ל-Krzywe Koło) שוכן המוזיאון לספרות (Muzeum Literatury im. Adama Mickiewicza), המוקדש לכתביו של הסופר והמשורר הפולני אדם מיצקֶביץ', ויקסום רק למעריציו הנלהבים; יש בו ספרייה מקיפה, ובה יותר מ-110,000 כרכים, אבל כולם בפולנית בלבד. מולו, בתחילת רחוב Nowomiejska, שוכן מוזיאון ורשה, שנראה במבט ראשון כמקבץ חסר=ייחוד של בתים, אבל כשנכנסים אליו מתברר שהמבנים מחוברים זה לזה במעברים נסתרים. במוזיאון, המתפרש על כ-9,500 מ"ר, מוצגים למעלה מ-7,000 פריטים הקשורים לתולדות העיר, מממצאים ארכיאולוגיים ועד גלויות. המעבר בין חדרי התצוגה משרה תחושה של סיור בנבכי מבוך המסמל את ההיסטוריה של העיר. תצוגה נפרדת עוסקת באדריכלות של מבני המוזיאון ובתהפוכות שעברו. |המסגרת|בת הים הגדולה האגדה מספרת על סירונית ששחתה במימי נהר הוויסלה, והחליטה לעצור למנוחה למרגלות העיר העתיקה. כשראתה את ורשה, התאהבה ביופייה של העיר, והחליטה להישאר שם. היא נהגה לחלץ את הדגים שנתפסו ברשתות הדייגים המקומיים ולהוציאם לחופשי, והדייגים הזועמים ביקשו לתפוס את היצור שפגע בפרנסתם. אבל כשראו את בת הים ושמעו את קולה הענוג, התאהבו בה הדייגים ומיאנו לפגוע בה. הם אף הצילו אותה כאשר נקלעה לצרה: איש אמיד ומרושע הצליח לתפוס את בת הים ברשת גדולה, וכלא אותה בצינוק שבביתו. הדייגים שמעו את זעקותיה של הסירונית האומללה, וחילצו אותה באישון לילה מידיו של החוטף. לאות תודה, נשבעה בת הים להגן על תושבי ורשה, ואלה הציבו בעיר פסלים שלה כשהיא אוחזת במגן ובחרב. לימים היתה בת הים לסמלה של העיר.
לרשימה המלאה

אזורים נוספים בורשה

הצג כרשימה

מדריכים לורשה

רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים. בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.
  • ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
  • שאלות נפוצות17/01/2023

    סדרת "הטיול כבר בפנים" מייצגת את הדור הבא של ספרי הטיולים. במדריכים המודפסים, ובאפליקציה המקושרת אליהם, הוטמעו כלים שיאפשרו לכם לתכנן ולהוציא לפועל את הטיול שאתם רוצים, בדרך שאתם רוצים. השקענו מאמץ כדי שהשימוש במדריכים יהיה אינטואיטיבי ופשוט ככל האפשר, אבל תמיד יש שאלות - ואת הנפוצות והחשובות שבהן ריכזנו להלן. [קראו עוד]

  • איך להתקין את יישומון ״הטיול כבר בפנים״ על מסך הבית של הטלפון שלך?08/05/2021

    יישומון ״הטיול כבר בפנים״ הוא יישומון רשת מתקדם (Progressive Web App) או בקיצור PWA. המשמעות היא שלא צריך להוריד את היישומון מחנות האפליקציות, אלא ניתן להגיע אליו ישירות דרך הדפדפן. ניתן לגלוש ביישומון באמצעות דפדפן, אבל כדי להנות מחוויית משתמש טובה יותר, מומלץ להתקין אותו על מסך הבית של הטלפון. כך תעשו זאת נכון. [קראו עוד]

  • מה לכלול בערכת עזרה ראשונה לשביל ישראל?07/01/2021

    [קראו עוד]

אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2023 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת