סופיה ההיסטורית
המרכז ההיסטורי של סופיה
צאו מהתחנה לכיוון דרום־מזרח והתקדמו כ־130 מ'. פנו ימינה אל תוך גן קנז'סקה, במרכזה ניצבת אנדרטת הצבא הסובייטי. הרחבה מהווה מקום מפגש פופולרי עבור בני נוער, ואילו האנדרטה שבמרכזה, הפכה מטרה למעשי ונדליזם וכלי לביטוי מחאה פוליטית נגד המשטר הרוסי וזכר הכיבוש הקומוניסטי בבולגריה.
חזרו לרחוב הראשי ופנו ימינה. צעדו כמה עשרות מטרים עד שתגיעו לגשר אוֹרְלוֹב, אשר שימש כשער הכניסה המזרחי לרובע ההיסטורי של סופיה.
לאחר מכן חזרו על עקבותיכם אל עבר תחנת המטרו, והיכנסו אליה. חצו אותה לכיוון מערב וצאו מצדו השני של הכביש. פנו שמאלה לשדרות Vasil Levski והתקדמו כ־250 מ' עד למוזוליאום בָּאטֶנְבֶּרְג. במבנה בעל החזית הניאו־קלאסית נטמנה גופתו של אָלֶכְּסַנְדֶר בָּאטֶנְבֶּרְג, הנסיך הראשון של נסיכות בולגריה המודרנית לאחר השחרור מהכיבוש העות'מאני. היכנסו פנימה והתרשמו מציורי הקיר היפים ומתצוגת חפציו האישיים של הנסיך.
פנו שמאלה וחזרו על עקבותיכם עד לתחנת המטרו. עצרו להתרשם מיופייה של אוניברסיטת סופיה הניצבת מצדה השני של השדרה. פנו שמאלה. משמאלכם תראו את המבנה רב הרושם של The Residence Exclusive Club. הוא נבנה בשנת 1907 על־פי עיצובו של האדריכל הנודע |הלינק: http://www.haolam.co.il/655|פְרִידְרִיך גְרִינַאנְגֵר|סלינק| עבור ראש העיר, דִימִיטָר יאָבְּלוִנְסקִי (Dimitar Yablonski), ולכן כונה |הנטה|בית יאָבְּלוִנְסקִי|סנטה| (Kashta na Yablanski). בשנת 2006 נרכש המבנה ההיסטורי על־ידי חברה פרטית, ושלוש שנים לאחר מכן נערכו במקום עבודות שיפוץ ושחזור בשווי כחצי מיליון יורו. כעת פועל כאן מועדון המיועד לבני המעמד העליון (אם אתם מעוניינים, דמי המנוי כאן עולים 1,200 יורו לשנה עבור גברים, ו־600 יורו עבור נשים).
המשיכו ללכת בכיוון מערב בשדרות הצאר המשחרר. השדרה הרחבה נסללה כבר בימי הכיבוש העות'מאני ונקראה תחילה 'אִיסְטָנְבּוּל דֶגֶ'דָסִי', ואילו במהלך שנות השבעים של המאה העשרים, שונה שם הרחוב באופן זמני ל'שדרות רוּסְקִי'.
עתה אתם ניצבים על־יד כיכר קטנה ובמרכזה אנדרטת הצאר המשחרר. האנדרטה מנציחה את תרומתו של הצאר הרוסי, אָלֶכְּסַנדֶר השני, לשחרור העם הבולגרי מעול הכיבוש העות'מאני. הצאר רכוב על סוס, משקיף אל עבר בית המחוקקים הבולגרי, האספה הלאומית.
חצו את הכביש והתקדמו ברחוב 15ti noemvri לכיוון צפון, אל עבר אחד מסמלי העיר - קתדרלת אָלֶכּסַנְדְר נֶבְסקִי. הקתדרלה הניאו־ביזנטית ניחנת במראה מרשים ומעורר התפעלות. הקיפו אותה, ושימו לב ליצירות הפסיפס המעטרות את הקשתות שמעל הדלתות הצדדיות. היכנסו דרך שער הכניסה הראשי, והקדישו כרבע שעה לסיור בתוך כנסיית הענק. לאחר מכן חזרו אל רחבת הכניסה.
חצו את הרחבה לכיוון מערב. שימו לב לסינוד הכנסייה הבולגרית היפיפה הניצב משמאל ומוקף עצי לִבְנֶה דקיקים. חצו את הכביש לכיוון צפון אל עבר כנסיית סופיה הקדושה, הכנסייה העתיקה בעיר, וזו שהעניקה לה את שמה. מצידו השמאלי של השביל יברך אתכם לשלום פסל האריה, השומר על אנדרטת החייל האלמוני הממוקמת במרחק מספר צעדים צפונית מכם. האנדרטה מוקדשת לזכרם של חיילי בולגריה שנפלו במלחמת העולם הראשונה. הקיפו את הכנסייה מצד ימין: גשו תחילה לקבר אִיוְוָאן וָאזְוֹב, אבי הספרות הבולגרית המודרנית ואחד מסמלי התחייה הלאומית בולגרית. מצדה הצפוני של הכנסייה ניצבת האנדרטה לזכר הצלת יהודי בולגריה, המוקדשת לזכר חסידי אומות העולם, הצאר בּוֹרִיס השלישי ורעייתו הצאריצה יוֹאָנַה, ולראשי הכנסייה האורתודוקסית, אשר סירבו לשלוח את יהודי המדינה אל מותם במחנות ההשמדה הנאציים. לאחר מכן השלימו את הסיבוב והיכנסו אל תוך הכנסייה הצנועה. שימו לב לשרידי הפרסקאות מהמאה הרביעית לספירה הנמצאים באגף הדרומי.
צאו לכיכר הקטנה שבכניסה לכנסייה, גשו לפסל גֶאוֹרגִיוּס הקדוש, ולאחר מכן הקיפו את הכיכר עד שתגיעו לאנדרטת אִיוְוָאן וָאזְוֹב הממוקמת בצידה המערבי. חזרו לרחוב הראשי והתרשמו מאנדרטת הצאר סָמֻואִיל ההבעתית.
חצו את הכביש לכיוון דרום. כאן על גבי השבילים הסמוכים לרחבת הדשא, פועל כמעט מדי יום שוק פשפשים ססגוני. תוכלו לשוטט בין הדוכנים בהן נמכרים ציורי איקונות, תכשיטים ישנים, גלויות, בולים, מדליות צבאיות ועוד. הרוכלים החביבים ישמחו לספר לכם אודות חייהם ולשמוע מי אתם ומניין הגעתם.
על המדשאה הסמוכה ניצבת אנדרטת המתנדבים, מקבץ פסלים המוקדש לזכר הלוחמים שהתנדבו ללחום נגד העות'מאנים לצד הצבא הרוסי.
חצו את רחוב Georgi S. Rakovski היכנסו אל תוך גן הכנסייה הרוסית. גשו אל אנדרטת אָלֶכְּסַנדֶר פֻּושקִין שבמפלס העליון של הגן, המוקדשת לזכרו של אחד מסמלי התרבות והשירה הרוסית. לאחר מכן רדו במדרגות אל עבר הכנסייה הרוסית. זוהי אחת מהכנסיות היפות בעיר, ויש האומרים כי אין יפה ממנה בבולגריה כולה. גג הרעפים של הכנסייה מזכיר קשקשי דגים מחליפי צבע, ולמראה האגדי מוסיפות כיפות הבצלים המוזהבות. תוכלו להיכנס לתוך הכנסייה, אך קחו בחשבון כי העיצוב הפנימי מרשים פחות מזה המאפיין את מבנה הכנסייה מבחוץ.
המשיכו לכיוון מערב בשדרה. חלפו על פני המוזיאון הלאומי לטבע, והתקדמו עד לכניסה המזרחית לגן המלכותי. הגן הקסום מקיף את הארמון המלכותי לשעבר, בו פועלים כיום הגלריה הלאומית לאמנות והמוזיאון הלאומי לאתנוגרפיה. טיילו בין שבילי הגן, ושימו לב לפסלים ולאנדרטאות הפזורים בו, וביניהם מצבת זיכרון ליוֹרְדָן רָאדִיצ'קוֹב ומצבת זיכרון לוְלָדִימִיר דִימִיטְרוֹב. כאן תוכלו לעצור במסעדת Tobacco Garden Bar לארוחת בראנץ' קלילה בלוויית משקה מרענן.
רדו אל עבר שדרות הצאר המשחרר והקיפו את הארמון, כך שתוכלו ליהנות מהחזית שלו. לאחר מכן חצו את הכביש והיכנסו אל תוך גן גרָאדְסקַה. ברחבת הכניסה הצפונית מתקיים מדי שנה יריד חג המולד המסורתי מסוף חודש נובמבר. חצו את הפארק עד שתגיעו למזרקת גן גרָאדְסקַה. שימו לב לפסל הרקדנית שבמרכז המזרקה. פנו שמאלה והתקרבו אל התיאטרון הלאומי אִיוְוָאן וָאזְוֹב. המבנה הניאו־קלאסי הוא מהיפים ביותר שיש לעיר להציע למבקריה.
הקיפו את המזרקה מכיוון דרום, עברו ליד הצִ'יטָלְנִיאָטַה, לשכת מידע לתיירים חביבה המשמשת גם כספרייה ציבורית זעירה. פנו ימינה ועלו חזרה לכיוון השדרה הראשית. פנו שמאלה ועברו על פני הבנק הלאומי של בולגריה. התקדמו מספר מטרים עד למוזיאון הלאומי לארכאולוגיה. שימו לב למבנה הייחודי - המוזיאון נבנה במקור במאה החמש־עשרה כמסגד מָחְמוּד פָּאשַה הגדול, והוסב למוזיאון רק בסוף המאה התשע־עשרה.
חצו את הכביש ופנו לעבר בית הנשיא. שימו לב לארבעת החיילים השומרים על שער הכניסה - שניים מוצבים באולם הפנימי ושניים נוספים מחוץ לדלתות החיצוניות. אלו מתחלפים בטקס צבאי צנוע המתקיים מדי שעה עגולה, כך שכדאי לתזמן את ההגעה הנה (בייחוד אם אתם מטיילים עם ילדים).
הקיפו את בית הנשיא מכיוון צפון. בהגיעכם לכיכר העצמאות , עצרו והביטו לכיוון צפון־מזרח: המבנה הפינתי בעל החזית בסגנון הקלאסיציזם הסוציאליסטי הוא בית המפלגה, שנבנה בהוראת השלטונות הקומוניסטיים, ומשמש עד היום את הפרלמנט הבולגרי.
פנו שמאלה והתקדמו כחמישים מ' עד לפנייה שמאלה המובילה אל רוטונדת גֶאוֹרגִיוּס הקדוש, המבנה העתיק ביותר שנשמר בעיר. היכנסו אל תוך הכנסייה העגולה והתרשמו מציורי הקיר היפים שצוירו במאות ה־10-14. הקיפו את מבנה הכנסייה מדרום והביטו בגן ההיסטורי-ארכאולוגי סֶרְדִיקַה הסמוך לכנסייה.
צאו דרך שער היציאה הדרומי אל רחוב Saborna ופנו ימינה. הרחוב מוביל אל כיכר סבטה נדלה, הגבול הדרומי של המרכז ההיסטורי של סופיה. תוכלו להיכנס אל תוך כנסיית סְבֶטָה נֶדֶלַה הניצבת במרכז הכיכר, או לחלופין חצו את הכביש ופנו ימינה בשדרות Knyaginya Maria Luiza. התקדמו אל עבר תחנת המטרו Serdika II, חצו את המעבר התת־קרקעי בכיוון צפון־מזרח, וצאו דרך השער המוביל אל כנסיית פֶטְקָה סָמָארְדזִ'יסקַה הקדושה. אם נראה לכם כי לכנסייה מראה כמעט חשאי, אתם צודקים: הכנסייה נבנתה בסוף המאה הארבע־עשרה, ראשית ימי הכיבוש העות'מאני על אדמת בולגריה, ולכן נבנתה מתחת לפני הקרקע במטרה לא למשוך את תשומת ליבן של הרשויות. אפשר להיכנס פנימה ולעלות בגרם המדרגות הספירלי המוביל לתוך אולם התפילה הקטנטן בו נשמרו ציורי־קיר יפים מהמאות ה־14-19.
עלו במדרגות שמשמאל לכנסייה, פנו ימינה אל המפלס העליון והסתכלו אחורנית לכיוונה. בצידה המזרחי של הכנסייה ניצבת אנדרטה לזכר וָסִיל לֶבְסקִי, מהפכן שהוצא להורג על-ידי השלטונות העות'מאניים, והפך לסמל מאבק העצמאות הבולגרי. האגדה מספרת כי גופתו של לבסקי נטמנה בכנסייה זו, אך בימי השלטון הקומוניסטי הוצאו העצמות מן הקבר לצורך בדיקה גנטית, ותוך זמן קצר אלו נעלמו באורח מסתורי.
הרימו מבטכם מעלה: מולכם, על רקע השמיים, מתנוסס עוד סמל חשוב של העיר - פסל סוֹפִיָה הקדושה. פסל אלת החכמה הוצב כאן בשנת 2000, והפך לאחד האתרים המצולמים ביותר בבירה.
שימו לב כי חזרנו לכיכר העצמאות מצידה הצפון־מערבי, כך שתוכלו לקבל הצצה מזווית נוספת אל בית המפלגה שבכיוון מזרח. בבניין הסמוך אליכם פועל מרכז הקניות TZUM, מרכז קניות היסטורי, בו תוכלו ליהנות מארוחת צהריים מפנקת במסעדה הכשרה Jerusalem.
לאחר מכן רדו למפלס התחתון - למתחם עתיקות סֶרְדִיקַה. העתיקות התגלו בחפירות ארכאולוגיות שנערכו בשנים 2010-2016, ואודות לממצאים יש בידינו תמונה ברורה יותר על חיי תושבי העיר העתיקה סרדיקה. עברו בין הממצאים השונים וקראו את שלטי ההסבר הכתובים באנגלית ובבולגרית.
עלו בגרם המדרגות שבקצה הצפוני של המתחם הארכאולוגי, וצאו לכיוון מסגד בָאנִיה בָאשִי, המסגד הפעיל האחרון שנותר בסופיה. הקיפו את המסגד והיכנסו אל גן המרחצאות היפה, שבקצו המזרחי ניצב בית המרחצאות לשעבר, בו שוכן כיום המוזיאון להיסטוריה של סופיה. הקדישו מספר דקות להתרשמות מבית המרחצאות היפיפה, שבו על ספסל ונסו להרגיש את האווירה של העיר הרב־גונית הזו.
חצו את הגן לכיוון צפון ועברו לצד השני של הכביש ברחוב Iskar. פנו ימינה והתקדמו למתחם הברזיות של מי המעיינות המינרליים. אל המתחם הזה מגיעים רבים מתושבי העיר כדי למלא לגמרי בחינם בקבוקים וג'ריקנים במים המינרליים המקומיים. לדידנו למים טעם מתכתי מעט תפל, ולמרות זאת, אתם פשוט חייבים לטעום את המים המינרליים ולהחליט בעצמכם האם המים לטעמכם.
חזרו לצד השני של הכביש והתקדמו לכיוון מערב עד לצומת הרחובות Ekzarh Yosif ושדרות Knyaginya Maria Luiza, וחצו את הכביש לכיוון מערב.
המבנה שלפניכם הוא השוק המרכזי של סופיה. היכנסו דרך שער הכניסה בסגנון אר־נובו אל תוך השוק המקורה הנתמך על־ידי עשרות עמודים ויקטוריאניים ירוקים. עברו בין דוכני הפירות והירקות, התבלינים וצמחי המרפא, הבשר והדגים, המזכרות, הבדים, אבני החן ועוד.
צאו לרחוב דרך שער היציאה שבצידו הדרומי של השוק, ופנו ימינה. הקיפו את השוק המקורה והתקדמו לכיוון בית־הכנסת של סופיה שמצידו השמאלי של הכביש. במבט ראשון קשה יהיה להבחין כי מדובר בבית־כנסת, בשל הדמיון האדריכלי לכנסיות המרכז אירופאיות, אך ריבוי מגני־הדוד "מסגירים" את ייעודו של המבנה היפה. פנו שמאלה ברחוב Ekzarh Yosif והתקדמו כשלושים מ' עד לשער הכניסה לבית־הכנסת. צלצלו בפעמון והיכנסו בשער. כאן תתבקשו לעבור בידוק ביטחוני מקיף בטרם תורשו להיכנס פנימה לחצר הפנימית. בצד הימני פעל בעבר המוזיאון לתולדות יהדות בולגריה, אך זה נסגר לרגל עבודות הרחבה ושיפוץ עד להודעה חדשה. לצד מבנה המוזיאון פועל מקווה, וברחבה גן־שעשועים קטן המשמש את ילדי הגן היהודי הפועל בקרבת מקום. פנו שמאלה, עלו במדרגות והיכנסו אל תוך בית־הכנסת. הקדישו לסיור כרבע שעה וחזרו לרחוב.
פנו שמאלה ומיד לאחר מכן ימינה לרחוב Knyaz Boris I. התקדמו כמאתיים וחמישים מ' לכיוון צפון, ופנו שמאלה לרחוב Lozengrad. הרחוב הקטן מוביל אל תוך הזֶ'נְסקִי פָאזָאר, השוק האותנטי ביותר בבירה הבולגרית. פנו שמאלה וטיילו בין הדוכנים והחנויות עד שתגיעו לשלט המורה על הכניסה למקום. חזרו על עקבותיכם ולכו בכיוון צפון־מזרח. לאחר כשלוש־מאות ועשרים מ' תגיעו אל שדרות הדוכנים, בהם נמכרים מגוון פירות וירקות, אגוזים ותבלינים, פטריות ומאפים. בתחילת השדרה פנו ימינה והיכנסו לתוך כנסיית קִירִילוּס ומֶתוֹדִיוּס הקדושים, אחת מהכנסיות הראשונות שנבנו בעיר לאחר תום הכיבוש העות'מאני. חזרו לשדרה. בעודכם מטיילים בין הדוכנים, שימו לב לחפציכם האישיים והצמידו אותם היטב לגופכם. כשתגיעו לקצה השדרה, פנו ימינה ומיד לאחר מכן שמאלה, והקיפו את המבנה לכיוון הנהר. בצדו הצפוני של השוק פועל שוק הפרחים של סופיה, מקום מקסים וריחני במיוחד.
פנו ימינה והתקדמו עד לכיכר הגדולה. חצו את הכביש אל עבר גשר לֶבְוֹב, הגבול הצפוני של המרכז ההיסטורי של סופיה. זוהי נקודת הסיום של מסלול ההליכה, וכאן פועל קו המטרו הכחול M2 בתחנת Lavov Most.