דלג לתוכן
plane
רודוס

אתרים במערב ופנים האירודוס

החוף המערבי של רודוס אמנם מתויר ומפותח פחות מהמזרחי, אבל על החוסר בחופים מוסדרים מפצים נופים מרהיבים הנשקפים ממצודות עתיקות בראש גבעות סלעיות. ובפנים האי, הרחק מהים, תוכלו להכיר את התרבות הכפרית המסורתית שנותרה על כנה מימים עברו.

גלו מה שווה לראות ולעשות במערב ופנים האי

עמק הפרפרים
עמק הפרפרים
מערב ופנים האי
בשמורת הטבע פֶּטאלוּדֶס מתקבצים מדי קיץ (אמצע מאי-תחילת ספטמבר) עשרות אלפי פרפרי לילה (עשים) מהזן |הנטה|Panaxia Quadripunctaria|סנטה| כדי להתרבות. הפרפרים נמשכים אל השרף של עצי הליקווידָמבֶּר המזרחי (ביוונית |הנטה|ציטיָה|סנטה|), עץ נדיר שהשמורה היא הריכוז הגדול היחיד שלו באירופה, ואל השילוב המפתה של צמחייה צפופה, מים וצל. בעונה מתכסים העצים והסלעים לאורך העמק בשכבה צפופה של כתמים שחורים, חרוצים פסים לבנים-צהבהבים. עם זאת, השמורה היפה מושכת אליה לא פחות תיירים מפרפרים, וכתוצאה מכך פוחת מספר הפרפרים בכל שנה; מכיוון שהפרפרים פעילים בלילה, נדיר לראות אותם במעופם, והמטיילים מתבקשים לא לגעת בהם ולא להפריע למנוחתם. לאורך העמק המוריק מטפס שביל צר, הכולל מדרגות רבות וחוצה את מימיו הצלולים של נחל פֶּלֶקאנוֹס (Pelekanos) בגשרי-עץ נוחים. ניתן להתחיל את המסלול באחד משלושה מגרשי חניה (תחתון, אמצעי ועליון). בחלק העליון של העמק (ממגרש החניה האמצעי והלאה) יש יותר פרפרים, ואם זמנכם קצר תוכלו להסתפק בו - אבל אם יש לכם זמן וכוח מומלץ לחוות את המסלול במלואו. לאורך המסלול יש מספר בתי קפה ומסעדות וסמוך לחניון התחתון שוכן מוזיאון קטן ומעניין, ובו תצוגה של פרפרים נדירים, מידע על החי והצומח בשמורה ומדגרת פרפרים, שבה שוררים תנאים אופטימליים לרבייה. מקצה המסלול העליון מטפס שביל תלול (כק"מ וחצי) אל מנזר קָלוֹפֶּטרָה (Moni Kalopetra) מ-1784, המשקיף לנוף מרהיב של העמק. כדי לחסוך את העלייה תוכלו לנסוע ברכבת הפרפרים (Butterfly Train), הנוסעת על הכביש מהחניון האמצעי עד המנזר, ולרדת ברגל דרך העמק (או פשוט לנסוע למנזר ברכב פרטי אחרי הביקור בעמק). השמורה שוכנת כ-26 ק"מ מהעיר רודוס, על הכביש המקשר בין הכפרים קאלאמוׁנאס (Kalamonas) ופּסינתוֹס (Psinthos). בעונה מומלץ לבוא לכאן מוקדם ככל האפשר, כדי להימנע מהמוני התיירים. חשוב לציין שהשמורה פתוחה גם מחוץ לעונה, והמסלול מקסים גם אז (ושליו הרבה יותר) - אבל אין פרפרים.
העתיקות של קָמֵירוֹס
קָמֵירוֹס
מערב ופנים האי
קָמֵירוֹס, שנוסדה בסביבות שנת אלף לפנה"ס, היתה אחת משלוש ערי-המדינה של רודוס העתיקה, לצד יאליסוֹס (כיום גבעת פילֶרימוֹס) ולינדוֹס, והראשונה שבה נטבעו מטבעות מקומיים. העיר הההלניסטית, שננטשה בהדרגה החל מהמאה הרביעית לפנה"ס ולבסוף נחרבה ברעידת אדמה, נחשפה בחפירות ארכיאולוגיות מקיפות במאה ה-19 ובתקופת השלטון האיטלקי וכיום נמנית עם האתרים הארכיאולוגיים החשובים והמרשימים ביותר באי. העיר נבנתה בשלושה מפלסים, שכל אחד מהם שימש למטרה אחרת. במפלס התחתון, שבו מתחיל הביקור, שכנו השוק העירוני (אָגוֹרָה) ומקדש לאל אפולו; באמצעי, ששימש למגורים, נפרשת רשת רחובות שלאורכה שרידי בתים פרטיים; ובעליון תראו שרידי אכסדרה (סטוֹאָה) ששימשה לצורכי ציבור ושרידי מקדש לאלה אָתֶנָה. ברחבי האתר פזורים שלטי הסבר המספקים מידע מרתק על העיר ותולדותיה. חשוב לציין שהאתר כולו חשוף לשמש (פרט למספר ספסלים מוצלים) ולכן רצוי לא לבקר בו בשעות הצהריים החמות. באתר יש ספסלים למנוחה.
חביות עץ ביקב קוּנאקי, אֶמבּוֹנָה
אֶמבּוֹנָה
מערב ופנים האי
במורדות המיוערים של הר אָטָבירוֹס שוכן הכפר השליו והייחודי אֶמבּוֹנָה (מאוית לפעמים Emponas או Ebona בשלטי הדרכים). הכפר נודע כבירת היין של רודוס, אבל למרות התואר המפוצץ עדיין לא הוצף בתיירים (וטוב שכך). בעונת הבציר מתמלאים הרחובות וחצרות הבתים בסלים גדושים ובמשטחים פרושים של ענבים טריים, והאוויר נמלא ריח מתקתק ומשכר. את היינות המעולים תוכלו לטעום בארבעה יקבים מקומיים - אֶמֶרי (Emery), קוּנאקי (Kounaki), אָלֶכּסָנדריס (Alexandris) ומֶרקוּריס (Merkouris) בראשון, הגדול בהם, תזכו גם לסיור קצר במרתף היינות, אבל באחרים השירות אישי והאווירה יותר אותנטית. בכפר יש גם מספר יקבים ביתיים, שהדרך היחידה לאתרם היא להסתובב בסמטאות ולקוות שהתושבים יציצו מבתיהם ויציעו לכם (ביוונית שוטפת) לטעום ולקנות. לצד היינות מייצרים בכפר גם שמן זית, דבש וגבינות באיכות גבוהה, ויש בו מספר חנויות למזון מקומי והרבה טברנות ומסעדות, המתמחות בבשר כבש. בסוף אוגוסט מתקיים כאן פסטיבל יין, הכולל מופעי פולקלור ומחול עממי.
מנזר פילֶרימוֹס
פילֶרימוֹס
מערב ופנים האי
פילֶרימוֹס, גבעה מיוערת בגובה 267 מ' המשקיפה על העיירה יאליסוֹס, שימשה אתר דתי חשוב לאורך רוב תולדות האי. כאן שכן האקרופוליס של יאליסוֹס העתיקה, אחת משלוש הערים החשובות באי בתקופה ההלניסטית, שנבנה ככל הנראה על חורבות מקדש פיניקי קדום. בתקופה הביזנטית (ראשית הנצרות באי) נבנתה על הגבעה מצודה חסונה ולצדה כנסייה צנועה (בזיליקה), שהורחבה למנזר של מסדר יוחנן הקדוש; המנזר והגבעה נקראו על שם נזיר מתבודד (מילולית 'אוהב הבדידות') שבמאה ה-13 הביא לכאן מירושלים איקונין של מריה הקדושה פרי מכחולו של השליח לוקאס. המצודה היתה המעוז הראשון שכבש סולֵימאן המפואר במהלך הפלישה העות'מאנית לאי ב-1522, אבל לאחר מכן היא ננטשה למשך שנים רבות. באתר פזורים כיום שרידים מכל התקופות, המספקים סקירה מרתקת של תולדות האי. מהכניסה למתחם המנזר כדאי תחילה לצאת שמאלה, אל כנסיית גיורגיוס הקדוש, קפלה תת-קרקעית מהמאה ה-14 ובה ציורי קיר מרתקים, ואחר-כך לשוב אל המדרגות המטפסות למנזר האבירים מהמאה ה-15, ששוחזר בידי האיטלקים ובכנסייתו מוצג לראווה העתק של האיקונין המפורסם (את המקורי לקחו איתם האבירים כשעזבו את האי). לכנסייה צמודים שרידי מקדש אָתֶנָה מהמאה השנייה לפנה"ס ואגן טבילה עם פסיפס, שמקורו בכנסייה הביזנטית מהמאה החמישית לספירה. מאחורי המנזר ממשיך שביל נוסף אל שרידי הביצורים של המצודה הביזנטית בקצה הצוק. פרט למתחם המנזר, כדאי ללכת גם לאורך השדירה המוצלת שאמורה לייצג את דרך הייסורים של ישו: היא מובילה אל נקודת תצפית ובה צלב אבן בגובה 17 מ' שמשקיף על החוף המערבי של רודוס.
האי חאלקי
האי חאלקי
מערב ופנים האי
כשתתקרבו מן הים אל האי חאלקי, תחושו מיד באווירה הקסומה של האי המיושב הקטן ביותר בדודֶקאנֶסיים. בזכות מפרצים של מים תכולים, מרפסות צבעוניות על המים ואווירה אינטימית ושלווה נחשב האי הסלעי גן עדן למחפשים חופשה רגועה וחסרת דאגות. בעבר התפרנסו תושבי האי מאיסוף ספוגי ים, אבל מגיפות ואיסורים בירוקרטיים חיסלו את המקצוע ואוכלוסיית האי הצטמצמה מ-800 לכ-330 תושבי קבע בלבד. הבתים שהותירו מאחוריהם נמכרו כבתי קיץ לאירופאים ועשירים או מושכרים לתיירים, ותוכלו ללון באחד מהם אם תבחרו להישאר בחאלקי יותר מיום אחד. העיירה היחידה באי, שם גם שוכן הנמל, קרויה בפי המקומיים אֶמפּוֹריוֹ (Emporio) או נימפּוֹריוֹ (Νimporio), אבל במפות רבות נקראת על שם האי, חאלקי. בתיה הניאו-קלאסיים של העיירה מסודרים כמושבי תיאטרון על צלע ההר וסביב המפרץ הכחול; מוקדי העניין בה הם בית העירייה, מבנה ניאו-קלאסי נאה שלידו מגדל שעון עשוי אבן, וכנסיית ניקולאוס הקדוש (Agiou Nikolaou) מ-1861, שמגדל הפעמונים שלה הוא הגבוה ביותר באיים הדודֶקאנֶסיים ויש בה גם מוזיאון קטן. בפאתי העיירה יש מספר חופים נפלאים, בהם מומלצים פּוֹנדָמוֹס (Pondamos) המצטיין בחול רך ועדין ופְטֶנאגיָה (Ftenagia), המרוצף חלוקי אבן. מהעיירה יוצאת דרך עפר אל פנים האי, שם כדאי לבקר בעיירה הנטושה חוֹריוֹ (Horio; כשלושה ק"מ מהנמל), שהיתה בעבר בירת האי ויש בה מצודה נטושה של מסדר יוחנן הקדוש. מכאן ממשיך השביל עוד כחמישה ק"מ אל מנזר יוחנן הקדוש (Moni Agiou Ioanou), הבוהק בלובנו מול הנוף הצחיח. שבילים נוספים מבילים למספר כנסיות נטושות וחופים פראיים ברחבי האי. בחאלקי פועל בקיץ שירות מיניבוסים לחופים ולמנזר, אבל הוא לא אמין ותדירותו נמוכה, ולכן עדיף להתנייד ברגל (או להעלות את הרכב ששכרתם ברודוס על מעבורת, ראו להלן). בנמל מציעים לפעמים המקומיים לקחת אתכם בסירה סביב האי או לחופים מרוחקים. מהעיר רודוס תוכלו להפליג לחאלקי במעבורות של Anek lines, היוצאות ממעגן אָקאנדיָה (Acandia; כשעתיים הפלגה), או במעבורות מהירות יותר של Dodekanisos Seeways המפליגות ממעגן קוֹלוֹנָה (Kolona) וגומעות את המרחק בשעה ורבע. אפשרות אחרת היא להפליג מהנמל הקטן קָמֵירוֹס סקאלָה בסירות של Nissos Halki (כשעה ורבע) או בסירות המנוע המהירות של חברת Fedon (כ-45 דקות). בשתי החברות לא ניתן להעביר כלי רכב ומציעים מפעם לפעם גם טיולי-יום עם עצירות במספר נקודות בחופי האי.
לרשימה המלאה

אזורים נוספים ברודוס

הצג כרשימה

מדריכים לרודוס

רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים.* בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.
  • ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת