דלג לתוכן
plane
אתרים
ghetto-di-venezia#ed3a8bהגטו היהודי בוונציה

הגטו היהודי בוונציהגטו

Ghetto di Venezia

הכיכר הראשית של הגטו
הכיכר הראשית של הגטו
צילום: Didier Descouens / CC BY-SA 4.0
  • טלפון‎+39-055-298-9815
  • אתר אינטרנטפתח בחלון נפרד
  • תחבורה ציבורית‏ Guglie, S. Marcuola Casino
  • שעות פתיחהסיור מודרך באנגלית א'-ה' 10:00-17:00, מדי שעה עגולה, ו' 9:00-15:00
  • ניווט אל כיכר הגטו החדש
"גטו" הוא הכינוי ההיסטורי לרובע היהודי של ונציה. מקור השם איננו ברור, אך אחת ההשערות היא כי הוא נגזר מהמילה גֶ'טוֹ ׁ("יציקה" באיטלקית), על שם בתי היציקה של חרשי הברזל ששכנו כאן. בשנת 1516 הוגבלו יהודי והנציה למגורים באזור זה בלבד, ומכאן התגלגל השם "גטו" לתיאור כל שכונה סגורה שבה התגוררו יהודים.
בלב הרובע משתרעת כיכר הגטו החדש ‏  (Campo di Ghetto Nuovo), ובליבה באר המעוטרת באריה - סמלה של ונציה. מעניין לציין כי האזור המכונה "הגטו החדש" הוא דווקא זה שהוגדר ראשון כשכונה יהודית, וגרו בו יהודים איטלקים וגרמנים, ואילו "הגטו הישן", המקושר לחדש באמצעות גשר הגטו הישן ‏ , הוגדר רק בשנת 1541 ואוכלס בסוחרים ספרדים שהגיעו לעיר בעקבות גירוש ספרד. הגבלת היהודים לגטו נמשכה עד כיבוש ונציה בידי נפוליאון בסוף המאה ה־18.

בגטו נותרו על עומדם חמישה בתי כנסת מתוך 13 שהתקיימו כאן בשיאו. בשל מגבלות המקום נבנו רבים מהם בצורות לא־רגילות (טרפז במקום מלבן) ובשל החשש מהצפות ומפרעות ממוקמים אחדים בקומות העליונות של מבנים ולא ישירות על הקרקע. בית הכנסת המפואר ביותר ברובע הוא הספרדי ‏  (Scuola Spagnola), שמקורו ב־1580 וחלל הפנים שלו מעוטר בנברשות מרהיבות העשוית זכוכית מוראנו, אבל העתיק ביותר הוא דווקא הגרמני ‏  (Scuola Grande Tedesca), שהוקם ב־1528 ועל קירו המערבי יש לוח זיכרון המתעד את הקמתו. בנוסף שוכנים ברובע בית הכנסת הלבנטיני ‏  (Scuola Levantina), המשרת את יוצאי צפון אפריקה, בית הכנסת האיטלקי ‏  (Scuola Italiana), הצנוע ביותר, שיש בו מקום רק לכ־25 מתפללים, ובית הכנסת קנטון ‏  (Scuola Canton), הקרוי על שם המשפחה שהקימו אותו. בוונציה מתגוררת עד ימינו אנו קהילה יהודית קטנה, שרובה אינו מתגורר בגטו, אך בני הקהילה מתפללים בבתי הכנסת השוכנים בו.

לצד בתי הכנסת תמצאו ברובע גם את בית חב״ד ‏ , כמה מסעדות כשרות שהפכו אבן שואבת לישראלים (אף כאלה שאינם מחפשים בהכרח אוכל כשר), ומספר חנויות יודאיקה, כולל יודאיקה בניחוח ונציאני (תשמישי קדושה מזכוכית מוראנו וכדומה). על אחד הבתים בכיכר הגטו החדש הוצבה בשנת 1980 האנדרטה לקורבנות השואה ‏  - חמישה תבליטי נחושת המתעדים את גורלם של יהודי הרובע, שרוכזו בכיכר הגטו ונשלחו ממנה אל מחנות ההשמדה.
הדרך הטובה ביותר לבקר בגטו היא במסגרת סיור מודרך, האורך כ־40 דקות ועובר בבתי הכנסת ובסמטאות השכונה. בעת איסוף החומר למדריך היו שלושה מבתי הכנסת בשיפוצים, והסיור התקיים בשניים מהם בלבד - הספרדי והלבנטיני - אך בעתיד, לאחר השיפוץ, ישוב הסיור לכסות את כל החמישה. בנוסף כדאי לבקר במוזיאון היהודי ‏ , שם מוצג אוסף מקיף של תשמישי קדושה, כלים לחגים יהודיים ועבודות רקמה ומשי, שהיו מקור הכנסה חשוב לתושבי הגטו במאה ה־17.

  אולי ראיתם בדרך...

בדרככם לגטו היהודי אולי הבחנתם בשלטים בעברית. את האותיות אנחנו מבינים, אבל את המילים – בקושי... אז מה כתוב כאן?
בתי־הכנסת – אנחנו מבינים
בית־נְכוֹת – אין לזה שום קשר לנכים ומוגבלים, "בית נכות" (בחוֹלם) הוא ביטוי עברי מיושן למוזיאון, לרוב מוזיאון המציג מוצגים היסטוריים.
ק"ק – קהילת קודש או קריית קודש, כינוי לקהילה יהודית היושבת בעיר בגולה
וניציאה – כנראה ניחשתם, כתיב מיושן של שם העיר ונציה
יע"א – יגן עליה אלוהים (ולפי פרשנות מקובלת פחות: יכונְנֶהָ עליון אמֵן)
אז עכשיו אנחנו יודעים מה כתוב בשלט!
"בתי־הכנסת – מוזיאון קהילת הקודש ונציה, יגן עליה אלוהים".
הכיכר הראשית של הגטו
הכיכר הראשית של הגטו
צילום: Didier Descouens / CC BY-SA 4.0
הכיכר הראשית של הגטו
שלט הכוונה לגטו היהודי
שלט הכוונה לגטו היהודי
צילום: אורי גליל / ©
שלט הכוונה לגטו היהודי
רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים. בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.
  • ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת