דלג לתוכן
plane
אתרים
checkpoint-charlie#ed3a8bצ׳קפוינט צ׳רלי

צ׳קפוינט צ׳רליאתר היסטורי

Checkpoint Charlie

צ'קפוינט צ'רלי המקורית, כמה ימים אחרי נפילת החומה
צ'קפוינט צ'רלי המקורית, כמה ימים אחרי נפילת החומה
צילום: Frits Wiarda/Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
  • כתובתFriedrichstr פינת Zimmerstr
  • תחבורה ציבורית‏Kochstr ‏‏M29
  • ניווט אל צ׳קפוינט צ׳רלי
נקודת הביקורת צ’רלי (Checkpoint Charlie;‏ מקור השם בקוד שניתן לאות C בא”ב הפונטי של הצבא האמריקני) היתה המעבר הידוע ביותר בחומת ברלין, והיחיד שהיה פתוח לתיירים זרים, לעיתונאים ולחיילי בעלות הברית. המזרח־גרמנים הקימו סמוך לנקודת המעבר מבני־ענק שבהם נערכו בדיקות קפדניות לכל כלי הרכב והולכי הרגל החוצים למערב, ואילו בצד המערבי התגודדו תיירים כדי להציץ מעבר לחומה. האתר התפרסם בין השאר בשל משבר הטנקים ב־1961, הפעם היחידה בתולדות המלחמה הקרה שבה ניצבו טנקים רוסיים ואמריקניים ישירות זה מול זה. בשל הקרבה הבלתי־אמצעית בין מזרח ומערב סיפק האתר השראה לעשרות ספרי וסרטי ריגול, אולם במציאות לא התקיימו רוב חילופי המרגלים כאן אלא בגשר גליניקֶה, שנחשב בטוח יותר.

למרבה הצער לא נותר כיום דבר ממבני־הבידוק, ובמקומם הוקמו בנייני משרדים חדשים. האזור שבו עבר הגבול הפך למתחם ממוסחר וצפוף, והצריף שמתיימר להיות נקודת הביקורת האמריקנית (ולידו עומדים שחקנים המתחזים לחיילים) אינו מקורי, ואף אינו העתק מדויק של המקור. עם זאת, לאורך המדרכות הוצבו פלקטים שבהם מתוארת ההיסטוריה של המלחמה הקרה ושל נקודת־המעבר באמצעות טקסטים, מפות ותמונות, ואלה ללא ספק מעניינים יותר מההמולה התיירותית מסביב. חיסרון נוסף של האזור הוא היותו אבן שואבת לכייסים - היזהרו.
לצד דוכני נקניקיות ורוכלים המציעים כובעי פרווה רוסיים (תוצרת טאיוואן) נפתחו בשנים האחרונות בצ’קפוינט צ’רלי שני אתרים לתיירים, שאינם מספקים תמורה ראויה למחירים הגבוהים. במבנה שנראה כמו חבית ענקית יצר יאדֶגאר עָזיזי, אמן אוסטרי ממוצא פרסי, את פנורמת החומה ‏  (Die Mauer Panorama) - ציור פנורמי, בגובה של 15 מ’ ובהיקף של 60 מ’, שבו נראים החומה, רצועת המוות והאנשים מסביב. המחיר מופקע אבל הרעיון לפחות מקורי – מה שלא ניתן להגיד על הקופסה השחורה ‏  (Black Box), תצוגה חסרת־מעוף על תולדות המלחמה הקרה בבניין מאיים־למראה מעברו האחר של Friedrichstr.

דייר ותיק בהרבה באזור הוא מוזיאון החומה ‏  (Mauermuseum), שנפתח באוקטובר 1962 כיוזמה פרטית של פעילי זכויות אדם ממערב ברלין וביוני 1963 התמקם סמוך לצ’קפוינט צ’רלי. המוזיאון עוסק בכל הקשור לחומה אולם מתמקד בניסיונות הבריחה (המוצלחים והכושלים) של מזרח־גרמנים שביקשו לברוח למערב בכל דרך העולה על הדעת – מנהרה, כדור פורח או צוללת אישית. הסיפורים אמנם מרתקים אבל המוזיאון מבלבל, והתצוגות ערוכות בצפיפות מעיקה ובחוסר־סדר מוחלט על הקירות והתקרה, עם הסברים בארבע שפות (גרמנית, אנגלית, צרפתית ורוסית) שמקשים עוד יותר על הניווט.
צ'קפוינט צ'רלי המקורית, כמה ימים אחרי נפילת החומה
צ'קפוינט צ'רלי המקורית, כמה ימים אחרי נפילת החומה
צילום: Frits Wiarda/Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
צ'קפוינט צ'רלי המקורית, כמה ימים אחרי נפילת החומה
משבר הטנקים בצ׳קפוינט צ׳רלי
משבר הטנקים בצ׳קפוינט צ׳רלי
צילום: / Public Domain
משבר הטנקים בצ׳קפוינט צ׳רלי
רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים. בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.
  • ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
  • שאלות נפוצות17/01/2023

    סדרת "הטיול כבר בפנים" מייצגת את הדור הבא של ספרי הטיולים. במדריכים המודפסים, ובאפליקציה המקושרת אליהם, הוטמעו כלים שיאפשרו לכם לתכנן ולהוציא לפועל את הטיול שאתם רוצים, בדרך שאתם רוצים. השקענו מאמץ כדי שהשימוש במדריכים יהיה אינטואיטיבי ופשוט ככל האפשר, אבל תמיד יש שאלות - ואת הנפוצות והחשובות שבהן ריכזנו להלן. [קראו עוד]

  • איך להתקין את יישומון ״הטיול כבר בפנים״ על מסך הבית של הטלפון שלך?08/05/2021

    יישומון ״הטיול כבר בפנים״ הוא יישומון רשת מתקדם (Progressive Web App) או בקיצור PWA. המשמעות היא שלא צריך להוריד את היישומון מחנות האפליקציות, אלא ניתן להגיע אליו ישירות דרך הדפדפן. ניתן לגלוש ביישומון באמצעות דפדפן, אבל כדי להנות מחוויית משתמש טובה יותר, מומלץ להתקין אותו על מסך הבית של הטלפון. כך תעשו זאת נכון. [קראו עוד]

  • מה לכלול בערכת עזרה ראשונה לשביל ישראל?07/01/2021

    [קראו עוד]

אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת