שביל החירות
ניו אינגלנד | בוסטון
*המסלול* נקודת המוצא לטיול בשביל היא בוסטון קומון, הפארק הוותיק בארצות הברית, שההיסטוריה שלו היא חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של האומה האמריקאית. אחרי סיור קצר בפארק, חצו רחוב ביקון (Beacon St) ליד האנדרטה לזכר רוברט גולד שו והגדוד ה-54 ותראו מולכם את בית הנבחרים של מסצ'וסטס.
|תמונה_בטקסט9502|
מאז 1798 משמש המבנה המפואר עם כיפת הזהב כמשכן של הרשות המחוקקת והמבצעת של מסצ'וסטס. פנים המבנה מרשים גם הוא, עם רצפת שיש וקירות המעוטרים ביצירות אמנות. כדי שתוכלו להתרשם מהארכיטקטורה ולראות את המחוקקים בפעולה, הצטרפו לסיור מודרך. הסיורים החינמיים נמשכים 45 דקות ויוצאים בכל יום בין השעות 10:00-15:30.
|תמונה_בטקסט9529|
לאחר יציאתכם מבית הנבחרים של מסצ'וסטס חצו שוב את רחוב Beacon ואז המשיכו לרחוב Park, כשהבוסטון קומון מימינכם. לכו עד קצה הרחוב וכשתגיעו לצומת T, בפינת הרחובות Park ו-Tremont, תראו משמאלכם את כנסיית רחוב פארק. הכנסייה הוקמה ב-1809 באתר ששימש לפני כן כמחסן התבואה של העיר. בימים עברו היה צריח הכנסייה, שגובהו 66 מ', ציון הדרך הראשון שראו המטיילים שהתקרבו לבוסטון. הסופר הנרי ג'יימס אמר על הכנסייה שהיא "המסה המעניינת ביותר של לבנים וטיט באמריקה".
|תמונה_בטקסט9530|
ביציאה מן הכנסייה פנו שמאלה. מיד תראו משמאלכם את בית הקברות גראנרי. בית הקברות, אשר יוסד ב-1660, קרוי על שמו של מחסן התבואה ששכן פעם בצמוד. הוא משמש כמקום קבורתם של רבים מחלוצי מלחמת העצמאות. בין היתר קבורים כאן ג'ון הנקוק - מושל מסצ'וסטס הראשון והראשון שחתם על הכרזת העצמאות האמריקאית, סמואל אדמס, ממנהיגי המהפכה האמריקאית ומארגן מסיבת התה של בוסטון, פול רוויר ואחרים.
|תמונה_בטקסט9531|
ביציאה מבית הקברות גראנרי פנו שמאלה ומיד חצו את המעבר החציה לעברו השני של הרחוב. המשיכו ללכת באותו כיוון וכעבור כ=120 מ', בפינת הרחובות Tremont ו-School, תראו את בית התפילה של המלך. הקפלה נוסדה ב=1868 ככנסייה האנגליקנית הראשונה של בוסטון. בצמוד נמצא בית הקברות הראשון של בוסטון.
|תמונה_בטקסט9533|
פנו שמאלה לרחוב School וכעבור כ=40 מ' תגיעו אל אתר בית הספר הלטיני של בוסטון ופסל בנג'מין פרנקלין. בית הספר אשר נוסד ב=23 באפריל 1635 הוא בית הספר הציבורי הוותיק ביותר באמריקה, והוא הציע חינוך בחינם לבנים ממשפחות עשירות ועניות. ב=1745 בית הספר נהרס כדי לפנות מקום להרחבת בית התפילה של המלך, ומאז הוא עבר למיקומים שונים בעיר. במקום תוכלו להתרשם מפסלו של בנג'מין פרנקלין, מחותמי הכרזת העצמאות והתלמיד המפורסם ביותר של בית הספר. בהמשך אותו רחוב, ובאותו הצד של הכביש, נמצאת חנות הספרים הפינתית הישנה. הבניין המסחרי העתיק ביותר במרכז בוסטון נבנה ב=1718 כביתו של ד"ר תומס קרייז וכבית המרקחת שלו. מאוחר יותר שכנו במבנה כמה חנויות ספרים, ובמאה ה=19 הוא שימש כביתה של הוצאת הספרים הנחשבת טיקנור אנד פילדס שהוציאה כותרים אמריקאים ידועים רבים כמו "נשים קטנות" ו"אוהל הדוד תום". כיום שוכנת בבבית הלבנים האדומות מסעדת גריל מקסיקנית בשם Chipotle.
|תמונה_בטקסט9572|
החנות נמצאת בפינת הרחובות School ו-Washington. פנו ימינה לרחוב Washington וחצו מיד את מעבר החציה אל עברו השני של הכביש. חלפו על פני בניין אולד סאות' (Old South Building), בניין משרדים נאה מ-1903, המעוטר בעמודים מפוארים וכרכובים. מיד אחריו תראו משמאלכם את בית הישיבות אולד סאות'. הבניין שנבנה ב=1729 היה הגדול ביותר בבוסטון הקולוניאלית. הוא שימש לאספות מחאה נגד הפעולות הבריטיות בבוסטון בשנים 1768-1775, אשר הגיעו לשיאן ב=16 בדצמבר 1773, אז כ=5,000 גברים שהתכנסו באולם מחו על מס התה השנוי במחלוקת, אירוע שהסתיים במסיבת התה של בוסטון. עד היום משמש האולם כמקדש לחופש הביטוי, ונערכים בו פורומים ציבוריים, דיונים ומופעים. כמו כן מוצגות במקום תערוכות מתחלפות.
|תמונה_בטקסט9534|
|המסגרת|מסיבת התה של בוסטון
בוסטון מילאה תפקיד חשוב במלחמת העצמאות ובמהפכה האמריקאית, ולאורך שביל החירות יש כמה אתרים הקשורים לאנשים ולאירועים שעיצבו את המהפכה. האירוע הבולט מכולם הוא מסיבת התה של בוסטון, אשר אירעה בליל 16 בדצמבר 1773. ביום זה הגיעו לנמל בוסטון שלוש אוניות משא בריטיות של חברת הודו המזרחית כדי לפרוק מטען גדול של תה. בשל מיסי התה הכבדים שגבו הבריטים מתושבי המושבות, מנעו המתנגדים למיסי התה את פריקת ארגזי התה מהאוניות. בתגובה, המושל הבריטי של מסצ'וסטס חייב את המושבה לשלם מיסים על הארגזים שלא נפרקו. בלילה הגיעו רבים ממתנגדי המיסוי לנמל, ובעודם מחופשים לאינדיאנים הם השליכו את מטען התה לים, באחד מהאירועים המכוננים של המהפכה האמריקאית.
ביציאה מבית הישיבות אולד סאות' פנו ימינה. לכו על רחוב Washington הגדוש בחנויות, בתי קפה ומסעדות מזון מהיר, עד שתראו מימינכם את בית הממשל הישן, אותו תזהו הודות למבנה הלבנים האדומות המאורך מ=1713, המבנה הציבורי העתיק ביותר ששרד בבוסטון.פנו ימינה בעקבות הסימון של שביל החירות על מנת להיכנס למבנה, שהיום יש בו מוזיאון עם חדרים תקופתיים ובהם תצוגות אינטראקטיביות ויצירות אמנות.
ביציאה מן המוזיאון פנו שמאלה, וממש אחרי בניין המוזיאון, בצומת הרחובות State ו-Congress תראו את אתר טבח בוסטון. מדליון על שביל החירות מנציח את האירוע שהתרחש ב=5 במרץ 1770, בו המתיישבים התעמתו עם כוחות הצבא הבריטי בבוסטון, חיילים ירו נגד מפגינים וחמישה אזרחים נהרגו.
|תמונה_בטקסט9537|
חצו את מעבר החציה ברחוב State ומיד לאחר מכן חצו במעבר החציה את רחוב Congress ופנו שמאלה. לאחר כמאה מ' תראו מימינכם, את פאניול הול. היכנסו לאולם שאירח את ישיבת העירייה הראשונה באמריקה. כאן גם הפגינו האמריקאים ב=1764 נגד חוק הסוכר וחוק הבולים וקבעו ש"אין מיסוי ללא ייצוג".
|תמונה_בטקסט9522|
ביציאה מן האולם פנו ימינה ומיד לאחר מכן שוב ימינה. מאחורי האולם תראו את שוק קווינסי. השוק המקורה הוא מקום נפלא לאכול בו ארוחת צהריים ולסיים את חלקו הראשון של המסלול בשביל החירות.
+---אם תרצו להמשיך לטייל על שביל החירות, חזרו לחזית של פאניול הול והתקדמו צפונה לכיוון מעבר החציה שחוצה את North St, אותו תזהו על פי סימון הלבנים של שביל החירות. חצו את הכביש והתקדמו על רחוב Union. לאחר כ=160 מ' פנו ימינה לרחוב Marshall. לכו ברחוב העתיק ומרוצף האבן המשובץ במסעדות וברים, עד שתגיעו לרחוב Hanover, שם פנו ימינה. רחוב Hanover הוא הרחוב הראשי של רובע נורת' אנד, המכונה גם איטליה הקטנה. אחרי שתחצו את הצומת של רחוב Hanover ורחוב Cross תוכלו להבחין בפיצריות, במסעדות ובקונדיטוריות האיטלקיות האופייניות לרחוב. ברחוב Richmond פנו ימינה ולאחר מכן, בפנייה הראשונה, פנו שמאלה לרחוב North ולכו בו עד שתראו משמאלכם את בית פול רוויר, אותו תזהו על פי קורות העץ הארוכות מהן הוא בנוי. ביתו של הצורף והקצין הפטריוט שהיה מאבות המהפכה הפך למרכז מבקרים, בו ניתן להתרשם מהריהוט המקורי ומפריטים תקופתיים (כמו תצוגת כלי כסף), דרכם תוכלו ללמוד על חיי המשפחה במאה ה=18.
|תמונה_בטקסט9538|
|המסגרת|פול רוויר ורכיבת חצות
פול רוויר הוא אחת הדמויות המזוהות ביותר עם המהפכה האמריקאית. רוויר, אחד ממנהיגי מסיבת התה של בוסטון, שירת כקצין באחת מהמערכות הקשות ביותר של מלחמת העצמאות. המאורע שמזוהה איתו יותר מכל הוא "רכיבת חצות", אשר התרחשה בלילה שבין ה=19-18 באפריל 1775. באותו לילה הוא התבקש להזהיר את המיליציות שישבו בלקסינגטון ובקונקורד מפני החיילים הבריטים המתקדמים מבוסטון לכיוונם. הוא יצא עם שני רוכבים נוספים - וויליאם דוז וסמואל פרסקוט. על אף שקיבל הנחיות לשמור על שקט בצירים המובילים ללקסינגטון וקונקורד, החליט רוויר להקים רעש ולהזהיר כל בית שעבר דרכו. הוא הגיע ללקסינגטון בחצות הליל והעביר את החדשות על התקדמות הבריטים לג'ון הנקוק וסמואל אדמס. בדרכם לקונקורד נתפסו שלושת הרוכבים על ידי חיילים בריטים שהחליטו לעכבם. פרסקוט הצליח להימלט מהחיילים ולהגיע לקונקורד בזמן להזהיר את תושביה מהבריטים. פול רוויר עוכב וסוסו הוחרם ולכן היה צריך לעשות את דרכו חזרה ללקסינגטון ברגל. למרות כל זאת הספיק רוויר להגיע ללקסינגטון בזמן בשביל לראות את היריות הראשונות בקרב ואת הניצחון שהושג בזכות האזהרה, שהובאה על ידי שלושת הרוכבים בלילה ועזרה להכין את המיליציות לקרב. המיליציות שהוקמו וחומשו עוד באותו לילה היוו את ראשיתו של הכוח הלוחם האמריקני במלחמה.
המשיכו בהליכה על רחוב North תוך שאתם מתרשמים מהארכיטקטורה הטיפוסית לנורת' אנד, ובפנייה הראשונה פנו שמאלה לרחוב Prince. בפניה הבאה פנו ימינה ברחוב Hanover ולכו בו כ=100 מ'. אחרי שתחלפו על פני רחוב Tilestone, לכו עוד כשלושים מ' ואז תראו משמאלכם שדרת עצים קטנה ומרוצפת לבנים, עם הסימון של שביל החירות. היכנסו אליה, חלפו על פני פסל פול רוויר ועל פני מזרקה קטנה. כשתצאו מצדה השני, תראו מולכם את כנסיית נורת' הישנה. חצו את הכביש והיכנסו לכנסייה דרך השער האחורי. הכנסייה העתיקה ביותר בבוסטון הוקמה בשנת 1723 וממנה יצא פול רוויר לרכיבת החצות שלו. פנו ימינה לרחוב סיילם (Salem st) כדי להיכנס לכנסייה. בפנים תוכלו להתרשם מעוגב הכנסייה מ-1759 ומהמלאכים שמקיפים אותו. אם תרצו, תוכלו להצטרף לסיור מודרך בקריפטה של הכנסייה.
|תמונה_בטקסט9539|
צאו מהכניסה הראשית של כנסיית נורת` הישנה ופנו ימינה. מיד תראו מעבר חציה שחוצה את רחוב Salem. חצו אותו, פנו שמאלה ומיד לאחר מכן פנו ימינה והיכנס לרחוב Hull. התקדמו ברחוב עד שתראו מימינכם את בית הקברות גבעת קוּפּ, בו קבורים סוחרים, אמנים ובעלי מלאכה שהתגוררו בנורת' אנד.---+
+---אם עוד לא התעייפתם, תוכלו להמשיך לשני האתרים האחרונים והמרוחקים יותר של שביל החירות. ביציאה מבית הקברות, פנו ימינה. חלפו על פני רחוב Snow Hill והמשיכו במורד הרחוב עד שתגיעו לקצהו, שם פנו שמאלה לרחוב Commercial וחצו את הכביש לעברו השני של הרחוב. מימינכם תראו חטיבת ביניים ומגרשי ספורט. מיד אחרי שתעברו את מגרש הטניס, במקום בו הכביש מתעקל ימינה לרחוב Washington, תראו מעבר חציה. השתמשו בו כדי לחצות את רחוב Washington והמשיכו בהליכה על רחוב Causeway. בפניה הראשונה פנו ימינה אל Lovejoy Wharf. משמאלכם תראו את TD Garden. המשיכו בהליכה ועלו על הגשר שחוצה את הנהר (משמאלכם תראו את גשר המיתרים שמיועד למכוניות). אחרי שתרדו מן הגשר תגיעו לפארק פול רוויר. לכו על השביל שמימין למדשאה, עד שהוא ייפגש עם שדרת Warren שחוצה את הפארק. פנו ימינה ועברו מתחת לגשר. המשיכו בהליכה על דרך Constitution המשובצת בבתי לבנים אדומות עד שתראו מימינכם את תרני הספינה קונסטיטושן. אניית המלחמה התלת תורנית היא המפורסמת ביותר בתולדות הצי האמריקאי. היא זכתה לתהילת עולם במלחמת 1812, אז גברה בשלושה קרבות ימיים על אוניות מלחמה של הצי המלכותי הבריטי. ניתן לעלות על הספינה, לשמוע הסברים מפי מלחים בצי האמריקאי ולהתרשם מ=44 התותחים שלה.
|תמונה_בטקסט10012|
חזרו לדרך Constitution ופנו ימינה. לכו בדרך עד שתגיעו למעבר החציה שחוצה את רחוב Chelsea. חצו אותו ועברו מתחת לגשר ואז המשיכו בהליכה על רחוב Chestnut, ובפנייה הראשונה פנו שמאלה לרחוב Adams. הישארו על המדרכה בצד הימני של רחוב Adams. מהעבר השני של הכביש תראו גינה קטנה ובה אנדרטת החיילים . לאחריה פנו קלות ימינה לרחוב Winthorp, רחוב נעים ומוצל עם בתים אלגנטיים. כשתגיעו למעבר החציה שחוצה את Monument Sq חצו את הכביש ותגיעו אל האתר האחרון בשביל החירות - אנדרטת בנקר היל. האנדרטה הוקמה בשנת 1843 כדי להנציח את קרב גבעת בנקר ב=1775, מקרבות מלחמת העצמאות. האנדרטה היא אובליסק מאבן גרניט בגובה 67 מ'. מצדה האחד של האנדרטה ניצב פסלו של קולונל ויליאם פרסקוט, ממפקדי הכוח האמריקאי בקרב. מצדה השני ניצב מבנה ובו דיורמה של זירת הקרב. רגע לפני שתמשיכו לתחנות אחרות בבוסטון, תוכלו לנוח בספסלים ובמדשאות שמסביב.---+