מצודת פראג הנישאת בגאון ממערב לוולטאבה ונראית כמעט מכל פינה בעיר היא מתחם מבוצר שראשיתו עוד במאה התשיעית לספירה עת הוקמה לראשונה בידי הנסיך בּוֹרז'יבוי. במאה ה־14 היא עברה מתיחת פנים פונקציונלית ואדריכלית תחת שלטונו של [קארל הרביעי], אז גם החלו להיבנות מבנים מחוץ לחומות של מה שיהיה לימים
רובע הראדצ'אני, ובסוף המאה ה־16 נבנו בה אחרוני המבנים תחת שלטונו של רודולף השני. גם במאה ה־20 הייתה המצודה למעונו הרשמי של נשיא צ'כוסלובקיה, ולימים היא משכן הנשיאות של הרפובליקה הצ'כית של המאה ה־21.
המצודה כיום היא עיר קטנה הכוללת מוזיאונים, גלריות, ארמונות וקתדרלות, ויש בה נציגות מכובדת לכל הפסיפס האדריכלי המרהיב של פראג. נציגת האגף הגותי היא קתדרלת ויטוּס הקדוש המחודדת. בזיליקת גאורגיוס הקדוש היא אמנם מבנה רומאנסקי, אך במאה ה־17 בורכה בחזית בארוק דומיננטית חדשה ואדמדמה. והארמון המלכותי הישן שהאולם המרכזי שלו בנוי בסגנון הגותי המאוחר, אך משלב בתוכו עוד כמה וכמה "שכבות" של סגנונות.
איך מגיעים?
מרחקהּ של המצודה ממרכז העיר אמנם איננו גדול, ואם אתם לנים במרכז ניתן להגיע ברגל, אולם בשל הימצאה של המצודה על גבעה נישאה, תזדקקו לזוג ירכיים חסונות כדי לצלוח את הטיפוס...
עבור רוב המטיילים הדרך הנוחה והיעילה להגיע היא באמצעות חשמלית מספר 22 או 23 לתחנת Pražský hrad, המעפילה אל המצודה דרך כביש Chotkova הפתלתל, המזמן פרט לחיסכון במאמץ גם נוף יפהיפה של העיר במהלך הנסיעה. ניתן לעלות על קו 22 בסמוך לתיאטרון הלאומי או בכיכר מָאלָה־סְטְראנָה, אך אם אינכם מאתרים תחנה קרובה אליכם, האפשרות הנוחה ביותר היא להגיע אל [A] Malostranská (תחנה אחת מערבה מהעיר העתיקה). שימו לב כי בצאתכם מהמטרו אל תחנת הטראמים, יש לחצות את הכביש לצידו השני (ולא בצד הצמוד לתחנת המטרו).
אם בכל זאת בחרתם להגיע ברגל, מומלץ לעשות זאת ב[דרך המלכותית]: חצו את גשר קארל לכיוון מערב, המשיכו ישר אל כנסיית ניקולאס הקדוש שבמָאלָה סְטְרָאנָה, עברו אותה מימין, ומשם המשיכו במעלה רחוב נֶרוּדוֹבָה עד לפאתי המצודה.
חדי ההבחנה שביניכם עשויים לאתר על מפת המטרו את תחנת Hradčanská (אחת ממערב לתחנת Malostranská) ולטעות להניח כי המדובר בתחנת מטרו הצמודה למצודת פראג. תחנה זו משרתת את רובע המצודה ואף שאמנם ניתן לצעוד ממנה אל המצודה בהליכה סבירה, היא רחוקה יותר מתחנת הטראם וכוללת הליכה שאינה נוחה ואינה קלה להתמצאות, וחציית כבישים סואנים, ולכן מומלץ להימנע מלהגיע אליה.
איזה כרטיס קונים?
הכניסה למתחם המצודה, לחצרות, לטקס החלפת המשמרות ולכיכרות שבתחומיה חופשית ואין צורך לרכוש כרטיס לשם כך. אולם בתחומי המצודה מצויים כמה וכמה אתרים שהכניסה אליהם כרוכה בתשלום.
למבקרי המצודה מוצעים שני כרטיסים נפרדים: כרטיס "המסלול הראשי" (Main circuit) שעלותו 450Kč, וכרטיס "התערוכות הקבועות" (Permanent exhibitions) שעלותו 300Kč. שימו לב שאף אחד מהכרטיסים איננו מכיל את רעהו. כפי שמרמזים השמות, הביקור ה"בסיסי" הוא באמצעות הכרטיס הראשון (Main circuit). אם הגעתם למצודה בשעה מאוחרת ואתם מתלבטים האם הזמן העומד לרשותכם מספק, שימו לב כי כרטיסי הכניסה ניתנים לשימוש במשך יומיים, כך שתוכלו להתחיל, ולהמשיך בביקור למחרת היום (אך לא מעבר לכך).
בכרטיס "התערוכות הקבועות" נכללים ארבעה אתרים: גלריית התמונות, קורותיה של המצודה, מגדל אבק־השריפה וארמון לוֹבּקוֹביץ’. הראשון הוא אוסף ציורי שמן נאה ומהוקצע, ואילו כל היתר הם אתרים דלים שקשה מאוד להצדיק את התשלום עבורם...
נוסף לאלו, ישנו גם כרטיס נפרד למגדל התצפית של הקתדרלה, שאינו כלול באף אחד מהם (ואף לא באף אחד מהכרטיסים המשולבים של העיר, אם כי הם מקנים הנחה).
ומה אוכלים?
מרבית המסעדות שבמתחם המצודה הן מלכודות תיירים הדוגלות בסחורה נחותה ובמחירים מופקעים. מומלץ להמתין עם ארוחה אמיתית עד לאחר הביקור במתחם. עם זאת, לאחרונה נפתח בסמוך לבזיליקת גאורגיוס הקדוש. מתחם הסעדה קטן הכולל סניף סטארבאקס וחנות נוחות, המציעים אפשרויות לארוחות קלות במחירים ידידותיים.