ביקור בארמון קנוסוס הוא דרך מצוינת להכיר את התרבות המינואית , שהתפתחה באי כרתים, והייתה נפוצה בו בתקופת הברונזה. זהו אחד מאתרי העתיקות החשובים ביותר ביוון ובאגן הים התיכון כולו.
הארמון התגלה בשנת 1898, עם סופו של השלטון העות׳מאני באי, על ידי הארכיאולוג הבריטי ארתור אוונס. עבודת השיקום שעשה הייתה נרחבת, אף כי היא שנויה במחלוקת. רבים סבורים כי בתהליך השחזור אוונס הסתמך יותר על דמיונו מאשר על הממצאים עצמם, ומרבית השחזורים לא באמת התקיימו בעבר. עם זאת התוצאה עדיין עוצמתית.
הארמון הוא האתר הארכיאולוגי הגדול ביותר באי מתקופת הברונזה, ששימש כמרכז טקסי, דתי ופוליטי. הוא משקף עושר רב, כוח וארכיטקטורה מתקדמת ביותר. הארמון נבנה סביב חצר מרכזית, עם יותר מאלף אולמות וחדרים מחוברים, דמויי מבוך. מרבית הממצאים והציורים שנמצאו בארמון מוצגים במוזיאון הארכיאולגי בהֵרָקְלִיוֹן. רוב האתר, כאמור, משוחזר.
מהכניסה הראשית למתחם הארמון (הכניסה המערבית), מגיעים לכיכר, שבה תראו משמאלכם שלושה בורות עגולים הנקראים קוּלוּרֶס, ששימשו לאחסון תבואות. פנו שמאלה לאורך הקיר המערבי של הארמון, אל אזור התיאטרון העתיק, ומשם לכניסה הצפונית. תוכלו להתרשם מגרם מדרגות גדול המעוטר בציורי קיר המתארים את חיי היומיום בתקופה המינואית. מפורסם במיוחד הוא ציור הפר המסתער.
משם היכנסו אל החצר המרכזית , לבו של הארמון. בדומה לארמונות מינואים אחרים, החדרים הפונים לצדה המערבי של הכיכר שימשו את כהני הדת והפקידים, ומולם ניצבו חדרי המגורים. מכאן ניתן להגיע לכל החדרים החשובים בארמון, בהם אולם הכס (המוגן בזכוכית), הנחשב לעתיק מסוגו באירופה. הוא נמצא במרכז המתחם המפואר, ממערב לחצר המרכזית. על הקיר הצפוני באולם תוכלו לראות את כס המלכות המקורי, הפשוט לכאורה: שני גריפונים הנחים מכל צד מביטים בו, וקדים לדמות שיושבת שם. הגריפונים - יצורים מיתיים המשלבים אריה ונשר, המייצגים בפולקלור את מלך החיות ומלך העופות, השולטים כביכול בשמיים ובארץ - מסמלים אלוהות ומלכות. עם זאת, גריפונים אלה הם יוצאי דופן, משום שאין להם כנפיים.
אוונס זיהה את כס האבן כמקום מושבו של המלך המיתולוגי של כרתים, מינוס, והעריך כי האולם והמבואה יכלו להכיל כשלושים איש. ארכיאולוגים אחרים מציעים כי אולם הכס היה בכלל מקדש של אלוהות נשית.
ביציאה ממנו במעלה המדרגות תוכלו להגיע לחדר ציורי הקיר מהשמורים ביותר בעולם, שבו רוכזו יצירות האמנות המפורסמות של הארמון. משם ניתן לרדת לכיוון שער הכניסה הדרומי, שעליו ציור הקיר המרהיב של גביע המנהיג, ובסמוך לו הקרניים המקודשות, האלמנט המשוחזר דמוי הקרניים, שאוונס, משחזר האתר, ראה בו ייצוג לקרני הפר המקודש המשוחזרות, שבעבר ניצבו לדעתו בראשה של חזית הארמון הדרומית.
מהחצר המרכזית פנו לאגף המזרחי, עלו בגרם המדרגות הגדול המוביל לחדרי המגורים ולחדרי הרחצה המרשימים של משפחת המלוכה. בדרך תעברו ליד ציור הקיר המפורסם נסיך החבצלות, דמות מלך צעיר מעוטר בנוצות טווס וחבצלות. אל תפסחו על גולת הכותרת בקומה התחתונה, המֶגארון - אולם מלוכה, מקום פולחן, חגיגות ומשתים שבמגורי המלכה. אלו הם מהחדרים היפים בארמון, מקושטים בעמודים אלגנטיים ובעיטורים יפים של דולפינים מקפצים. משם המשיכו אל כדי החרס העצומים (
פּית'י, pithoi) ששימשו לאחסון יין. מכאן תוכלו לשוב לכניסה הראשית דרך החצר המרכזית.
חשוב לדעת
- בקיץ האתר עמוס מאוד בתיירים ומוצע להגיע בשעת פתיחת האתר, לפני הגעת הקבוצות. גם כך ייתכנו עדיין תורים לנקודות העניין המרכזיות.
- מומלץ לרכוש כרטיסים מראש (רכשו כרטיס משולב אם בכוונתכם לבקר גם במוזיאון הארכיאולוגי בהרקליון).
- אין באתר הרבה אזורים מוצלים, מומלץ להצטייד בנעליים נוחות, משקפי שמש, כובע, קרם הגנה ומים.