מוזיאון המחר בריו דה ז'ניירו
בריו דה ז'ניירו בירת ברזיל ייפתח בקרוב מוזיאון המחר, מיזם שאפתני המוקדש למדע, לטכנולוגיה ולעתידנות. בואו לגלות כיצד ייראו חיינו בעוד חמישים שנה, ואיך ההחלטות שאנו מקבלים היום ישפיעו על חיינו מחר.
מוזיאון המחר (Museu do Amanhã) צפוי להיפתח במחצית השנייה של 2015. המבנה הוא אחד מסדרה של מיזמי בנייה שאפתניים שמוקמים לכבוד יובל ה-450 של העיר. המוזיאון תוכנן על ידי האדריכל הספרדי הנודע סנטיאגו קלטרבה. שטחו הבנוי יעמוד על 15,000 מ"ר, ועלות הבנייה תסתכם בכ-215 מיליון ריאל ברזילאי.
המוזיאון הוא גולת הכותרת של פורטו מרבאבילחה (Porto Marvavilha), מיזם לחידוש פניו של מתחם הנמל (Zona Portuária). המתחם המחודש, שישתרע על שטח כולל של 30,000 מ"ר, יכלול גנים, שבילי אופניים ובריכת נוי.
בזכות מיקומו של המוזיאון בנמל, סמוך לרציף בו עוגנות ספינות תיור בינלאומיות, צפוי המוזיאון למשוך מבקרים מכל העולם; בסך הכל צפויים לבקר בו כמיליון איש בשנה.
מוזיאון המחר מוקדש למדע, לטכנולוגיה ולעתידנות. הוא יכלול תצוגות אינטראקטיביות, מצגות אורקוליות ומשחקים (בספרדית, בפורטוגלית ובאנגלית), המתחקים אחר התפתחויות בתחומי המדע והטכנולוגיה, ומנבאים התפתחויות עתידיות.
אוצרי המוזיאון מעריכים כי העתיד הקרוב טומן בחובו שינויים עצומים: לדבריהם, בחמישים השנים הקרובות יתרחשו בעולם שינויים רבים יותר מאשר בכל 10,000 השנים האחרונות גם יחד. בשל כך חובה על האנושות לשקול היטב את החלטות ההווה, משום שאלה יעצבו את פניו של המחר.
המוזיאון מתמקד בשישה נושאים בעלי ההשפעה מכרעת על העתיד: שינויים אקלימיים, גידול האוכלוסייה ועלייה בתוחלת החיים, גלובליזציה, התפתחויות טכנולוגיות, מגוון ביולוגי משתנה והתרחבות הידע האנושי.
תכנון המוזיאון מסתמך על עקרונות של אדריכלות בת קיימא, כמו שימוש בחומרי בנייה ממוחזרים, שיוצרו בקרבת מקום. המבנה יקורר על-ידי מים מסוננים מהמפרץ, והחשמל הדרוש לו ייוצר באמצעות אנרגיית השמש. קולטי שמש שיוצבו על הגגות ינועו במהלך היום בהתאם למסלולה של השמש, וינצלו בצורה מיטבית את מקור האנרגיה הנקי והחינמי הזה.
עם המאפיינים הירוקים הנוספים במוזיאון נמנים בריכות לאגירת מי גשמים, שישמשו את מערכת הביוב של המבנה.
מקורות: צ'סני הרסט, ריו טיימס;
מוזיאון המחר