האם לייפציג היא ברלין החדשה?
לייפציג (Leipzig), העיר הגדולה ביותר במדינת סקסוניה שבגרמניה, שהיתה רק לפני שני עשורים שרויה בהריסות, היא היום מרכז תרבות שוקק, ויש שיגידו שהיא עולה על ברלין.

מרכז לייפציג
צילום: Joeb07 (Johannes Kazah) / CC BY 3.0
ב-1989 לפני נפילת חומת ברלין, העריכו כי עדיף לשטח את הרובעים העתיקים לחלוטין, שכן שיקומה של העיר שהיתה שרויה בהריסות היה כרוך בהשקעות גדולות. 25 שנים לאחר מכן השתנו פניה של לייפציג ללא היכר. זירת האמנות שוקקת, יש בעיר שטחים ירוקים רבים, ובזכות איכות החיים כאן זכתה העיר בכינוי Hypezig. המקומיים כבר חוששים שהמוניטין שיצאו לה כגרסה חדשה ומוצלחת יותר של ברלין, יביאו לעלייה בדמי השכירות ובמחירי הנדל"ן.

פארק יוהאנה (Johannapark), קרוב לאוניברסיטת לייפציג
צילום: JeanNeef / CC BY-SA 3.0
הרובע המערבי פלאגוויץ (Plagwitz), בו ניצבו ב-1989 מבנים מטים לנפול, מייצג את השינוי שעברה העיר. הפרוור התעשייתי האפור והמפויח זכה בחזות מרעננת ונקייה, אך שמר על קסם העבר. המבנים בקרל היינה שטראסה (Karl-Heine-Strasse), הרחוב הראשי של הרובע, שוקמו ושופצו, אחדים הפכו לדירות לופט, אחרים שוחזרו, כמה בתי-עסק ותיקים נשארו ולצדם נפתחו גלריות לאמנות ובתי-קפה.

מבנים משופצים וחדשים לגדת תעלת קרל היינה, סמוך לקרל היינה שטראסה
צילום: Z Thomas / CC BY 3.0
לייפציג קטנה מברלין אך האווירה בה הומה יותר, הרחובות הראשיים שוקקים וזירת האמנות שלה ייחודית. הדבר בולט במיוחד בלייפציגר בָּאוּם-ווֹלספּינֶרֵיי (Leipziger Baumwollspinnerei) שבספּינֶרֵיישטראסה (Spinnereistrasse), סמוך לקצה המערבי של קרל היינה שטראסה. בחלק ממבני מתחם בית-החרושת הישן לטווייה שוכנים היום סדנאות אמנים, גלריות לאמנות ומסעדות, והמתחם הפך לכוח המניע את תחייתה של לייפציג. בימים ו' ושבת ניתן להצטרף לסיור מודרך בין סדנאות האמנים, ואף להישאר ללון בכמה מהן. בשנה הבאה תחגוג לייפציג את יום השנה האלף שלה, ומתחם הספּינֶרֵיי יחגוג עשר שנים לייסודו.

מרכז אמנות Halle 14 השוכן בלייפציגר בָּאוּם-ווֹלספּינֶרֵיי
צילום: Herder3 / CC BY-SA 3.0
מקור: הגרדיאן, פיליפ אולטרמן.