דלג לתוכן
plane
אתרים
kamakura#ed3a8bקאמאקוּרָה

קאמאקורה

Kamakura

קאמאקוּרָה
קאמאקורה
צילום: Guilhem Vellut from Annecy, France / CC BY 2.0
  • שם נוסףקמקורה
  • כתובתKamakura, Kanagawa, Japan
  • ניווט אל קאמאקוּרָה
קאמאקוּרָה, השוכנת בין גבעות מיוערות לחוף האוקיינוס, היתה בירתה המִנהלית של יפן בשנים 1192-1333. היום מעידים על מורשתה ההיסטורית 19 מקדשי שינטוֹ ו־65 מקדשים בודהיסטיים, עמם נמנים שניים ממנזרי הזֶן העתיקים ביותר ביפן (בקיטָה קאמאקוּרָה). רבים מהמקדשים ומהגנים שוכנים בגבעות המקיפות את העיר, ומחברים ביניהם שלושה מסלולי הליכה. בקאמאקוּרָה, עיר אהובה בקרב אמנים וסופרים, יש חנויות רבות לעתיקות ובתי מלאכה רבים. בעונת פריחת הדובדבן ובסופי השבוע של הקיץ מבקרים כאן המוני תיירים. יש אתרים שמומלץ להגיע אליהם ברגל, אבל אפשר גם לקנות כרטיס חופשי־יומי לנסיעה באוטובוסים, או לשכור אופניים בתחנת קאמאקוּרָה.

מקדש האסֶה־דֶרָה ‏ 
במקדש זה, שעיצובו פשוט ואלגנטי, ניצב פסל מרהיב של קאנוֹן בעלת 11 הפנים, הבּוֹדהיסאטבָה של הרחמים. בבית־האוצר מוצגים תגליף מתקופת מוּרוֹמאצ'י של 33 גלגוליה של קאנוֹן, וגם דמותו של דָאיקוֹקוּטֶן, אל העושר והשפע, מ־1421. ליד בית־האוצר נמצא גנזך הסוּטרוֹת (כתבים בודהיסטיים);‏ סיבוב הגלגלים עליהם כתובות הסוטרות מניב פירות רוחניים השווים לפירות קריאת הסוּטרוֹת בקול. הפעמון של המקדש הוא העתיק ביותר בעיר (1264). מתחת לפעמון נמצא האולם המוקדש לג'יזוּ, המגן על הילדים, וסביבו אינספור פסלים לזכר ילדים שמתו או עוברים שהופלו.

הבודהה הגדול ‏ 
הפסל המכונה דָאיבּוּצוּ (Daibutsu;‏ באנגלית Great Buddha) הוא האתר המפורסם ביותר בקאמאקוּרָה. את דמותו של בודהה אָמידָה יצקו מארד ב־1252, וגובהו 13.5 מ'. הפסל שרד גלי צוּנאמי, שריפות, רעידות אדמה וסופות טייפון, והיום מותקנים בולמי זעזועים בבסיסו. יחסי המידות בפסל אינם נכונים, ונקבעו כך בכוונה כך שיגברו על תעתועי הפרספקטיבה וייראו טבעיים לעומדים מולו - שימוש זה בעקרונות הפרספקטיבה מצביע על השפעה אפשרית של אמנות יוונית (שהגיעה ליפן בדרך המשי). פנים האולם פתוח למבקרים.

מקדש צוּרוּגָאוֹקָה האצ'ימאן־גוּ ‏ 
מקדשי האצ'ימאן מוקדשים לאל המלחמה;‏ מקדש זה משמש גם המקדש המגן של משפחת מינאמוֹטוֹ (או גֶנג'י). המקדש נבנה לחוף האוקיינוס ב־1063 והועבר לכאן ב־1191. שביל הגישה למקדש עובר בין שני אגמים קטנים: באגם גֶנג'י יש שלושה איים (ביפנית משמעות המלה סאן היא גם 'שלוש' וגם 'חיים'), ואילו באגם הֵייקֶה, הנקרא על שם המשפחה היריבה, יש ארבעה (משמעות המלה שי היא גם 'ארבע' וגם 'מוות'). השביל מוביל לבמת מָאי־דֶן, עליה מתקיימות הופעות של ריקוד ושל מוסיקה. המקדש הראשי נבנה מחדש ב־1828 בסגנון אֶדוֹ. ממזרח לו, במוזיאון בית האוצר הלאומי קאמאקוּרָה (Kamakura National Treasure House Museum), מוצגים האוצרות הרבים של המקדש.

מקדש מְיוֹהוֹן־ג'י ‏ 
המקדש הגדול ביותר של כת ניצ'ירֶן בקאמאקוּרָה ניצב על גבעה מיוערת, ולו גג גדול הנוטה בשיפוע חד. הוא נוסד ב־1260, לזכר הטבח של 1203.

מקדש הוֹקוֹקוּ־ג'י ‏ 
מקדש רינזָאי זֶן שנוסד ב־1334;‏ מוקד העניין העיקרי היא חורשת הבמבוק היפה. יש כאן גם גן נעים של חצץ וסלעים, ותרגולי הזאזֶן (מדיטציה) המתקיימים בימי א' פתוחים למבקרים.

מקדש זוּיסֶן־ג'י ‏ 
מקדש מבודד המפורסם בזכות הגן היפה שלו. את הגן תכנן הנזיר מוּסוֹ סוֹסֶקי ב־1327, ויש בו מפל מים, אגם, סלעים וחול;‏ מערה למדיטציית זֶן נחצבה בפני הצוק הניצב מעל הגן. נרקיסים יפים פורחים כאן בינואר, ועצי השזיף־היפני פורחים בפברואר.

מקדש סוּגימוֹטוֹ־דֶרָה ‏ 
המקדש, אחד העתיקים ביותר בקאמאקוּרָה, נוסד בשנת 734, והאווירה בו נעימה ואינה רשמית כבמקדשים אחרים. באולם, המחופה גג קש, ניצבים שלושה פסלים של קאנוֹן בעלת 11 הפנים, עליהם מגינים פסלי השומרים המאיימים הניצבים בכניסה.

מבט אל קיטָה קאמאקוּרָה
בסוף המאה ה־12 הגיע הזֶן בודהיזם מסין ליפן. הפשטות של הזֶן ונגישותו קסמו הן לסמוראים של קאמאקוּרָה והן לפשוטי העם. בקיטָה קאמאקוּרָה (Kita Kamakura - צפון קאמאקוּרָה), אזור שקט של גאיות מיוערים, נמצאים שלושה ממקדשי הזֶן המכונים 'חמשת הגדולים': קֶנצ'וֹ־ג'י, אֶנגאקוּ־ג'י וג'וֹצ'י־ג'י (השניים הנוספים הם ג'וֹמיוֹ־ג'י וג'וּפוּקוּ־ג'י). באזור יש תחנת רכבת, וממנה קל להגיע לכל האתרים ברגל. במספר מסעדות ומקדשים מגישים אוכל צמחוני מעודן, בהתאם לדרישות התזונה של הזֶן.

מקדש אֶנגאקוּ־ג'י ‏ 
מקדש זה, החבוי במעמקי היער, הוא המקדש הגדול ביותר מבין חמשת מקדשי הזֶן החשובים, וייסד אותו ב־1282 העוצר טוֹקימוּנֶה לבית הוֹג'וֹ. זהו מרכז זאזֶן (zazen - מדיטציה) חשוב ובעל השפעה מאז תקופת מֵייג'י, והיום מתקיימים כאן קורסים הפתוחים לקהל הרחב.
חלק גדול מהמתחם נהרס אמנם ברעידת האדמה ב־1923, אבל 17 מתוך 40 מקדשי־המשנה שרדו, ובזכות שחזור קפדני נשמר המבנה הכללי של המתחם. השארידֶן (Shariden), הנמצא במקדש־המשנה שוֹזוֹקוּ־אין (Shozoku-in), הוא אחד ממוקדי העניין העיקריים כאן. זוהי הדוגמה היפה ביותר של אדריכלות זֶן יפנית בסגנון שושלת מינג הסינית, והוא פתוח למבקרים רק בראש השנה (בכל זמן אחר אפשר להביט בו מבעד לשער). בהמשך נמצא בּוּצוּניצ'יאָן (Butsunichian) - היכל הקבורה של מייסד המקדש, בו מגישים תה מאצָ'ה (matcha). כאן התרחשה עלילת ספרו של קָוָובּאטָה יאסוּנארי מ־1949, סֶנבּאזוּרוּ (Senbazuru - אלף העגורים).

מקדש טוֹקֵיי־ג'י ‏ 
מקדש קטן ושקט שהוקם כמנזר לנשים ב־1285, בתקופה בה רק גברים היו רשאים ליזום גירושין, או לחלופין נשים שבילו שלוש שנים רצופות במנזר - כך קיבל המנזר את הכינוי 'מקדש הגירושין'. ב־1873 שונה החוק וגם לנשים הותר ליזום גירושין;‏ ב־1902 הפך טוֹקֵיי־ג'י למנזר רגיל. זהו עדיים מקום מפלט, שגניו משתרעים מהמבנה הראשי ועד לגבעות המיוערות.

מקדש מֵייגֶצוּ־אִין ‏ 
מקדש זה, המכונה 'מקדש ההידרנג'אה' (מין צמח), הוא מקדש זֶן קטן עם גנים יפים. בנוסף להידרנג'אות (הפורחות ביוני), צומחים כאן גם אירוסים רבים;‏ הם פורחים בסוף מאי, אז נפתח למבקרים הגן האחורי, שבדרך־כלל ניתן להביט בו רק מבעד לחלון קטן ועגול.

מקדש קֶנצ'וֹ־ג'י ‏ 
זהו המקדש החשוב ביותר מבין חמשת מקדשי הזֶן הגדולים, ובו נמצא מנזר הזֶן הפעיל העתיק ביותר ביפן. המקדש נוסד ב־1253, ובעבר כלל שבעה מקדשים ראשיים ו־49 מקדשי־משנה. רבים מהם נהרסו בשריפות, אבל עשרה מקדשי־משנה עדיין עומדים על תלם. ליד שער סאנמוֹן (Sanmon) המרשים נמצא הפעמון, שניצוק ב־1255, עליה חרט מייסד המקדש כתובת זֶן. באולם הבודהה ניצב פסל של בּוֹדהיסאטבָה ג'יזוֹ, מציל נשמות המתים. מאחורי האולם נמצא ההאטוֹ (Hatto), המקום בו נערכים טקסים פומביים. הקאראמוֹן (Karamon - שער בסגנון סיני) מוביל אל ההוֹג'וֹ (Hojo), הוא אגף השירותים. הגן האחורי בנוי סביב אגם קטן, שצורתו, כך אומרים, היא צורת הסימנית הסינית שמשמעותה לב או תודעה. שביל שלאורכו נטועים עצים מוביל מהמקדש למקדשי־המשנה, ובמעלה טור מדרגות אל האנסוֹ־בּוֹ - המזבח המרכזי של המקדש.

מקדש בֶּנטֶן זֶני־אָרָאי ‏ 
זהו מקדש פופולרי המוקדש לאלה בֶּנטֶן, אלת המוסיקה, הלשון הצחה והאמנות, ואחת מ'שבעת האלים בני־המזל' בדת העממית. המקדש חבוי בין הצוקים, ובכניסה אליו תעברו דרך מנהרה קטנה ושדרה של טוֹריאי (torii - שערים), אל מתחם הבערת קטורת וקמיעות מזל, ואל מעיין בתוך מערה, בו שוטפים המבקרים מטבעות בתקווה שערכו יוכפל.Text Copyright © Dorling Kindersley Ltd
קאמאקוּרָה
קאמאקוּרָה
צילום: Guilhem Vellut from Annecy, France / CC BY 2.0
קאמאקוּרָה
רוצה להיות אזרח העולם?רוצה להיות אזרח העולם?

מצטרפים בחינם ומקבלים:

  • 1.הנחה של 10%
    על מה?
    אזרחי העולם מקבלים הנחה על כל קניה של פריט באתר העולם. אין כפל מבצעים.
  • 2. מינוי דיגיטלי לחודש
    מה זה?
    אזרחי העולם מקבלים מינוי דיגיטלי לחודש ימים על כל קניה של מדריך טיולים מודפס או מפת נייר באתר העולם. המינוי בתוקף החל ממועד הקניה ומאפשר גישה לכל מדריכי הטיולים מסידרת הטיול כבר בפנים.* בעלי מינוי קיים מקבלים חודש נוסף.
    (אל חשש: מינוי זה לא יתחדש באופן אוטומטי)
  • 3. הטבות בלעדיות
    איזה?
    אזרחי העולם מקבלים במייל מפעם לפעם הודעות על מבצעים מיוחדים. המבצעים אינם מוצעים לכל גולשי האתר אלא לאזרחי העולם בלבד. ניתן לממש אותם רק באמצעות לחיצה על קישור המבצע במייל. לכן אנו מבקשים את אישורכם לקבל דיוורים מאתר העולם. אנחנו שונאים ספאם ולא נזבל לכם את תיבת הדואר.
  • ניתן לבטל הסכמה זו בכל עת. כתובת המייל שלכם לעולם לא תועבר לאחרים ללא הסכמתכם.

  • בורש
  • נשיונל גי׳אוגרפיק
  • ראף גיידז
  • מישלן
  • פרייטג ברנדט
  • דורלינג קינדרסלי
  • לונלי פלנט
  • וורלד מפינג
  • קונט
מהנעשה בעולם
אתם כבר אוהבים את העולם?
צרו קשר
כל הזכויות שמורות © 1991-2024 שטיינהרט שרב מוציאים לאור בע"מ
 
תמונה מוגדלת