מסע טעמים בגביע - הגֶ'לאטוֹ האיטלקי
אחד התענוגות בטיול באיטליה בקיץ הוא ליהנות מגביע גֶ'לאטוֹ, הגלידה האיטלקית העשירה בטעמים, משוקולד ג'נדויה מחבל פּיֶמוֹנטֶה ועד לפיסטוק מסיציליה. בכל רחבי איטליה תמצאו שלל גֶ'לאטרִיֶיה אָרטיגָ'נאלי (Gelaterie Artigianali), גלידריות בהן מייצרים גלידות מתוצרת עצמית המבוססות על רכיבים טבעיים טריים.
נוסעים לחופשה באיטליה? רוצים לגלות את המיטב שיש לאיטליה להציע? מדריכי העולם לאיטליה יהפכו את הטיול לחוויה: מדריך איטליה של אייוויטנס, מדריך איטליה של לונלי פלנט, ומדריך איטליה מיטב המסלולים.
ראשית תולדותיו של הגֶ'לאטוֹ כפי שהוא מוכר היום, הוא כנראה במאה השש-עשרה. מספרים כי טבחיה האיטלקיים של קתרינה דִי מֶדיצ'י מפירנצה שנישאה לאנרי השני מצרפת רקחו גלידה מתערובת של חלב, שמנת וביצים בחצר המלך, ומשם נפוץ הקינוח ברחבי אירופה והעולם.
ברחבי איטליה יש היום כ-30,000 גֶ'לאטרִיֶיה אָרטיגָ'נאלי, ואף מוסד שלם המוקדש ללימוד רזי המעדן - באוניברסיטת קארפּיג'אני לגֶ'לאטוֹ (Carpigiani Gelato University) שנחנכה באָנצוֹלָה דֶל'אֶמיליָה (Anzola dell'Emilia) ליד בולוניה, תוכלו ללמוד מגוון קורסים קצרים וארוכים.
ב-2012 פתחה האוניברסיטה את מוזיאון הגֶ'לאטוֹ (Gelato Museum Carpigiani), בו מוצגות תערוכות על תרבות הגֶ'לאטוֹ, על תולדותיו ועל שיטות ייצורו הכוללות תצוגות מולטימדיה, מסמכים ותצלומים רבים, כלים ו-20 מכונות ישנות לייצור גלידה. המוזיאון משמש כמרכז תרבות, נערכות בו סדנאות, והוא פתוח בימים ג'-שבת בשעות 9:00-18:00; הביקור במסגרת סיור מודרך.
חובבי גלידה נלהבים ייהנו להשתתף בפסטיבל הגֶ'לאטוֹ (Gelato Festival) המסייר ברחבי איטליה בחודשים אפריל-נובמבר וכן באמסטרדם, ברלין, ולנסיה ולונדון. למידע על מועדי ואירועי הפסטיבל לחצו כאן.
באיטליה לוקחים את הגֶ'לאטוֹ ברצינות ואחת לשנתיים נערכת תחרות
גביע העולם של הגֶ'לאטרִיָה (Coppa del Mondo della Gelateria) בהשתתפות מתחרים מהעולם. התחרות הבאה השביעית במספר תיערך בתאריכים ה-23-26 בינואר 2016.
בינתיים, תוכלו בכל ביקור באיטליה ליהנות מגביע גלידה באחת מהגלידריות הרבות. הגלידות הטובות ביותר מיוצרות ללא צבעי מאכל, כך שתוכלו לזהות את איכותה לפי הצבע, למשל: גלידת פיסטוק תהיה בצבע ירוק בהיר, וגלידת בננה בצבע קרם. אלה כמה מהגלידריות הוותיקות במדינה:
Palazzo del freddo Giovanni Fassi - גלידרייה ותיקה מסוף המאה התשע-עשרה שהחלה את דרכה כקיוסק קטן לגלידות ובירות. פרט לכ-30 טעמי גלידה תמצאו כאן גם קינוחי גלידה טעימים ויפים למראה, בהם טראמֶצינוֹ (Tramezzino), 'כריכי גלידה' משולשים. המלצות על גלידריות נוספות ברומא, תמצאו באתר לשכת התיירות של רומא.
Vivoli - הגלידרייה שנוסדה ב-1929 היא הוותיקה ביותר בפירנצה. תוכלו להזמין כאן גלידה בכוס בלבד בטעמים ייחודיים. באתר הבא תמצאו רשימת גלידריות מומלצות בפירנצה.
Gelateria Sartori היא גלידרייה ותיקה במילאנו הקיימת כבר 78 שנים (1937).
לגלידות-גורמה, גלידריית-היוקרה Shockolat Maggi שבמילאנו היא יעד מצוין לחובבי שוקולד, וברומא תמצאו את פאטה מורגנה, הטעמים מרהיבים - וזה לא חזיון תעתועים!
מקור: אתר משרד התיירות האיטלקי
ראשית תולדותיו של הגֶ'לאטוֹ כפי שהוא מוכר היום, הוא כנראה במאה השש-עשרה. מספרים כי טבחיה האיטלקיים של קתרינה דִי מֶדיצ'י מפירנצה שנישאה לאנרי השני מצרפת רקחו גלידה מתערובת של חלב, שמנת וביצים בחצר המלך, ומשם נפוץ הקינוח ברחבי אירופה והעולם.
ברחבי איטליה יש היום כ-30,000 גֶ'לאטרִיֶיה אָרטיגָ'נאלי, ואף מוסד שלם המוקדש ללימוד רזי המעדן - באוניברסיטת קארפּיג'אני לגֶ'לאטוֹ (Carpigiani Gelato University) שנחנכה באָנצוֹלָה דֶל'אֶמיליָה (Anzola dell'Emilia) ליד בולוניה, תוכלו ללמוד מגוון קורסים קצרים וארוכים.
ב-2012 פתחה האוניברסיטה את מוזיאון הגֶ'לאטוֹ (Gelato Museum Carpigiani), בו מוצגות תערוכות על תרבות הגֶ'לאטוֹ, על תולדותיו ועל שיטות ייצורו הכוללות תצוגות מולטימדיה, מסמכים ותצלומים רבים, כלים ו-20 מכונות ישנות לייצור גלידה. המוזיאון משמש כמרכז תרבות, נערכות בו סדנאות, והוא פתוח בימים ג'-שבת בשעות 9:00-18:00; הביקור במסגרת סיור מודרך.
חובבי גלידה נלהבים ייהנו להשתתף בפסטיבל הגֶ'לאטוֹ (Gelato Festival) המסייר ברחבי איטליה בחודשים אפריל-נובמבר וכן באמסטרדם, ברלין, ולנסיה ולונדון. למידע על מועדי ואירועי הפסטיבל לחצו כאן.
באיטליה לוקחים את הגֶ'לאטוֹ ברצינות ואחת לשנתיים נערכת תחרות
גביע העולם של הגֶ'לאטרִיָה (Coppa del Mondo della Gelateria) בהשתתפות מתחרים מהעולם. התחרות הבאה השביעית במספר תיערך בתאריכים ה-23-26 בינואר 2016.
בינתיים, תוכלו בכל ביקור באיטליה ליהנות מגביע גלידה באחת מהגלידריות הרבות. הגלידות הטובות ביותר מיוצרות ללא צבעי מאכל, כך שתוכלו לזהות את איכותה לפי הצבע, למשל: גלידת פיסטוק תהיה בצבע ירוק בהיר, וגלידת בננה בצבע קרם. אלה כמה מהגלידריות הוותיקות במדינה:
רומא
Palazzo del freddo Giovanni Fassi - גלידרייה ותיקה מסוף המאה התשע-עשרה שהחלה את דרכה כקיוסק קטן לגלידות ובירות. פרט לכ-30 טעמי גלידה תמצאו כאן גם קינוחי גלידה טעימים ויפים למראה, בהם טראמֶצינוֹ (Tramezzino), 'כריכי גלידה' משולשים. המלצות על גלידריות נוספות ברומא, תמצאו באתר לשכת התיירות של רומא.
פירנצה
Vivoli - הגלידרייה שנוסדה ב-1929 היא הוותיקה ביותר בפירנצה. תוכלו להזמין כאן גלידה בכוס בלבד בטעמים ייחודיים. באתר הבא תמצאו רשימת גלידריות מומלצות בפירנצה.
מילאנו
Gelateria Sartori היא גלידרייה ותיקה במילאנו הקיימת כבר 78 שנים (1937).
לגלידות-גורמה, גלידריית-היוקרה Shockolat Maggi שבמילאנו היא יעד מצוין לחובבי שוקולד, וברומא תמצאו את פאטה מורגנה, הטעמים מרהיבים - וזה לא חזיון תעתועים!
מקור: אתר משרד התיירות האיטלקי