דלג לתוכן


קיימת גרסה עדכנית של היישומון.
לחצו כאן לעדכון.

הקדמה

גישת לידה כמסע היא חזון ומודל קוהרנטי להכנה ללידה, לליווי לידה ולעיבוד חוויית הלידה. זהו מארג שלם, המשלב חוטים מעולמות האמנות, המדע והמדיטציה, כמו גם מטקסים ומסיפורים מיתולוגיים. בתוכנו קיים מצפן נצחי, שמכוון אותנו לצעד הבא. החיפוש והמסע ההרואי טמונים בכולנו, כבני אדם, ומוטמעים בתודעה, בתת המודע ובשפה שלנו. יחד עם זאת, אם כף רגלך עדיין לא דרכה ביְקום-הלידה, או שאת עומדת לצאת למסע נוסף אל המעמקים, המפגש עם מפה של הלידה כמסע הרואי עשוי להתגלות כמדריך חסר תחליף;‏ המפה מדגישה את משימות ההכנה שלך לתקופת הלידה, החל מההיריון, דרך הלידה עצמה ועד לתקופת ההתאוששות שאחריה.

סיפורים יכולים לשמש מפה והדרכה לקראת היציאה למסע. הסיפור המיתולוגי שהשפיע עלי יותר מכול, והיווה השראה עצומה לעבודתי, הוא הסיפור השוּמֶרי העתיק "אִינַנַה מלכת שמיים וארץ", שידוע גם בשם "ירידתה של אִינַנַה לשאול". הפעם הראשונה שבה קראתי על האלה השוּמֶרית איננה היתה סמוך ללידה הראשונה שלי. ראיתי באִינַנַה השתקפות של עצמי ושל המסע האישי שלי, כמו גם הצצה כיצד לידה יכולה להיות מסע הרואי עבור נשים באשר הן. זיהיתי שההכנה שלי ללידה, והמסע שלי דרכה, מקבילים להכנות של המלכה איננה ולירידה שלה דרך שבעת השערים של העולם שמתחת. הבנתי שאם אלך בעקבות איננה אוכל למצוא את דרכי החוצה מהעולם-שמתחת האישי שלי. ואכן כך היה. לפני כעשרים שנה הסתקרנתי כיצד יגיבו זוגות לקראת לידה אם אספר להם את הסיפור המיתולוגי של איננה בקורסי הכנה ללידה, ומה יוכלו ללמוד ממנו. התחלתי לספר גירסה מותאמת של הסיפור, שכיניתי בשם "איננה יוצאת למסע ליְקום הלידה". עד מהרה גיליתי שנשים בהיריון מרותקות לסיפורה של איננה, כיוון שגם הן נענות בדיוק לקריאת הלב שלהן, ומשאירות מאחור את הנוחות, את הוודאות ואפילו חברים, ונכנסות אל הלא נודע.
אינספור הורים חלקו איתי איך באמצע הלידה שלהם, כשכל העובדות שלמדו והתוכניות שתכננו נשכחו מזמן, הפך הסיפור של איננה למפה פנימית, שעזרה להם לצלוח את הלידה ואת התקופה שאחריה, ולחזור 'הביתה', לעצמם.

מפה אוניברסאלית עתיקה נוספת ללידה היא הלבירינת. סמל הלבירינת אינו מספק רק את המפה המושלמת למסע הפנימי במהלך היריון, לידה והתקופה שאחריה, אלא גם שימש לאורך מאות בשנים לתרגול מדיטציה ומיינדפולנס, להתמודדות עם כאב הלידה. חוויית הלבירינת הראשונה שלי - בהליכה במבוך בטבע - היתה כשהנחיתי סדנה ב-1999, בגרנוויל, אוהיו. בסביבות 2002, התחלתי להדריך הורים בקורסי ההכנה ללידה שלי כיצד לצייר לבירינת (שהתחלתי לכנות Laborinth - שילוב של המילה לבירינת והמילה Labor, לידה). ב-2010 הוצאתי לאור את ספרי Labyrinth of Birth: Meditations and Rituals for the Childbearing Year, בעקבות מחקר שערכתי על השימוש במבוכי לבירינת בהקשר של לידה.
גישת לידה כמסע תלווה אותך מהקריאה הפנימית שלך להפוך לאימא ועד למסע החזרה לאחר הלידה. על מנת להבין את המודל המוצע בספר זה מומלץ להתחיל לקרוא את החלק הראשון: המפות, לאחר מכן תוכלי לבחור האם להמשיך לקרוא לפי הסדר, או לבחור בסדר משלך. ההשלמה של משימות לוחמת הלידה יעזרו לך לטפח את הגישה, המיומנויות ודרכי החשיבה הנדרשות כדי לעבור לידה כמסע הרואי.
כל הידע וההדרכה בספר אינם יכולים להוות תחליף לחוויית הלימוד והריפוי, שמתאפשרת דרך מפגשים אישיים עם דולות, מדריכות הכנה ללידה ומנחות עלמא: עיבוד לידה מרפא, שעברו הכשרה בגישת לידה כמסע.

פאם אינגלנד
*הספר לידה כמסע תורגם מתוך הספר Ancient Map for Modern Birth מאת פאם אינגלנד (2017)


הערת המתרגמת: באנגלית קיימות שתי מילים ל'לידה' - labor היא המילה שמשמשת לתיאור תהליך הלידה כולו, מראשיתו ועד ליציאת התינוק/ת ו-birth היא המילה שמתייחסת ספיציפית ליציאת התינוק/ת לעולם. בעברית המילה 'לידה' מתייחסת לשני המושגים כאחד. מרבית הפעמים, המילה 'לידה' בספר זה מתייחסת לתהליך כולו (labor), ולא לרגע של יציאת התינוק/ת לעולם.

מלחמה או שלום?

לאורך הספר שזור הדימוי של ארכיטיפ לוחמת הלידה, שלו מוקדש פרק 13. חשוב לציין שבניגוד לדימוי של רבים מאיתנו - ואולי בעיקר רבות מאיתנו - לגבי המילה 'לוחם', הארכיטיפ הרוחני של הלוחם אינו מתייחס לאדם המחרחר ריב או מלחמה, אלא דווקא לאדם המנהל חיי משמעת, חיבור ומודעות. ארכיטיפ לוחמת הלידה מתכתב עם ארכיטיפ לוחמי האור, ומתחבר למפה של המסע ההרואי.