דלג לתוכן


קיימת גרסה עדכנית של היישומון.
לחצו כאן לעדכון.

אוכל

המטבח המקומי

המטבח הרומני הושפע בצורה ניכרת ממסורות קולינריות של מדינות שכנות ועמים כובשים - בהם אוסטריה, האימפריה העות'מאנית, פרוסיה, יוון, הונגריה, סרביה, בולגריה, פולין, אוקראינה ורוסיה. המסורת הקולינרית הקדומה ביותר שהשתמרה באזור היא זו שהביאו עמם הדאקים: מטבח פשוט המבוסס על גבינה, שיבולת שועל, ירקות ופירות, ולצדם יין. עם הופעתם של תפוחי האדמה והתירס ברומניה בשלהי המאה ה-15 הפכו אלו למוצרי יסוד במטבח המקומי, ומקלחי התירס הכינו דייסה שתרמה להזנת שכבות האוכלוסייה החלשות ולשיפור באיכות חייהן. במשך ארבע המאות הבאות הושפעה רומניה בעיקר מהמטבח התורכי, שהביא את הפלפלים, החצילים ומגוון מנות בשריות לצלחות המקומיות. במקביל התפתחו לאורך השנים מגוון מנות מקומיות, האופייניות לערים ולאזורים מסוימים.
אחת ממנות הדגל של רומניה היא המֶמֶליגֶה (Mămăligă), אותה דייסה מקמח תירס המוגשת כמנה עיקרית. בעבר אפיינה המֶמֶליגֶה את מטבחי העניים, כפי שמעיד הפתגם המקומי N are nici o mămăligă pe masa ("אין לו אפילו מֶמֶליגֶה על השולחן", כלומר 'הוא עני מרוד'), אבל במאה הקודמת זכתה המנה לתחייה מחודשת וכיום מככבת בתפריטי המסעדות. נהוג להגיש אותה בתוספת גבינה (למשל קשקבל, גבינה מלוחה או מתוקה), או לחלופין עם בשר הודו או ביצת עין מעל.
אבל בטרם תגיעו למֶמֶליגֶה, זכרו: אי־אפשר לפתוח ארוחה רומנית מסורתית בלי מרק חם ומהביל. המרקים הרומניים נחלקים לשני סוגים: סוּפֶּה (Supă) הוא מרק דליל המוגש בדרך כלל עם אטריות או כיסנים, ואילו צ'וֹרבֶּה (Ciorbă) הוא מרק חמוץ המכיל ירקות, עלי לאושטיאן (צמח תבלין ממשפחת הסלרי) ולרוב גם בשר. המרקים שהכי כדאי לטעום במהלך הטיול בבוקרשט הם מרק עוף עם כיסנים (סוּפֶּה דֶה פּוּי קוּ גאלוּשטֶה, Supă de pui cu găluşte), מרק עוף עם אטריות (סוּפֶּה דֶה פּוּי קוּ טָייטֵיי, Supă de pui cu taitei), מרק חמוץ עם מעיים ושמנת חמוצה (צ'וֹרבֶּה דֶה בּוּרטֶה, Ciorbă de burtă), מרק חמוץ עם כדורי בשר (צ'וֹרבֶּה דֶה פֶּרישוֹאָרֶה, Ciorbă de perișoare), מרק חמוץ עם ירקות (צ'וֹרבֶּה דֶה לֶגוּמֶה, Ciorba de legume) ומרק שעועית ובייקון מעושן (צ'וֹרבֶּה דֶה פאסוֹלֶה קוּ צ'וֹלאן אָפוּמאט, Ciorba de fasole cu ciolan afumat).
למנה עיקרית מגישים בעיקר מאכלי בשר. קאלטאבּוֹש (Caltaboș) היא נקניקייה מבושלת מבשר חזיר טחון עם אורז, קֶרנאצי (Cârnați) היא נקניקייה עם שום, קיפטֶלֶה (Chiftele) הם כדורי בשר מצופים פירורי לחם או קמח, מיטיטֵיי (Mititei) הוא הקבב הרומני המפורסם, סארמאלֶה (Sarmale) הם עלי כרוב או גפן ממולאים בבשר טחון עם אורז, סטוּפאט (Stufat) הוא נזיד בשר טלה עם בצל ושום, ואילו וירסלי (Virsli) היא נקניקייה בנוסח וינאי מתערובת של בשר עז, טלה וחזיר. עם מנות הדגים האופייניות למטבח הרומני נמנות קציצות דגים (קיפטֶלֶה דֶה פֶּשטֶה (Chiftele de peşte), ותבשיל ירקות עם דגים (גיבֶצ'י קוּ פֶּשטֶה, Ghiveci cu peşte).
לצד הבשרים והדגים מגישים פלפלים ממולאים (אָרדֵיי אוּמפּלוּטי, Ardei umpluti) ומבחר עשיר של סלטי ירקות מבושלים, בהם סלט החצילים הרומני (סָלָטָה דֶה וינֶטֶה, Salata de vinete) ויאחנִיֶיה דֶה פאסוֹלֶה (Iahnie de fasole) - ממרח שעועית ממכר המזכיר במרקמו חומוס. לצד הסלטים כדאי להזמין גבינות מקומיות כמו קָשקָבָל דֶה פֶּנטֶלֶאוּ (Cașcaval de Penteleu), נְסאל (Năsal) ובּרֵנזֶה דֶה בּוּרדוּף (Brânză de burduf).
ארוחה בבוקרשט כדאי לסיים באחד (או יותר) מהקינוחים הנהדרים שיש למטבח המקומי להציע. אָמָנדינֶה (Amandine) היא עוגת שוקולד ספוגית הממולאת קרם שוקולד ושקדים ומצופה שוקולד;‏ קלֶטיטֶה (Clătite) הם הגרסה המקומית לבלינצ'ס;‏ ומעל כולם מככב הקינוח הלאומי, פָּפָּּנאשי (Papanași) - סופגניות בצק תפוחות עם גבינה מתוקה, ביצים וסולת, המוגשות בדרך כלל עם שמנת חמוצה וריבה.

מטבחים אתניים

בעקבות המהפכה הרומנית ב-1989 נפתחה בוקרשט לעולם הקולינרי ובעיר נפתחו לראשונה מסעדות מערב-אירופיות, אסייתיות וים-תיכוניות. בשל התרחבות מעמד הביניים הרומני זוכים בשנים האחרונות המטבחים האתניים לפריחה מואצת בבוקרשט;‏ לצד מבחר נאה של מסעדות תאילנדיות, הודיות, וייטנאמיות ויפניות נפתחו גם לא מעט מסעדות ים-תיכוניות, בהן אפילו מסעדה ישראלית בשם Aubergine .

יין ואלכוהול

בדומה למדינות מזרח-אירופיות כגון פולין ורוסיה, גם לרומניה יש תרבות אלכוהול עשירה ומעניינת. הרומני הממוצע צורך בשנה כ-14.4 ליטר של כוהל, ועם המשקאות הפופולריים נמנים וודקה (Vodca), ליקר (ליקיוֹר, Lichior), בירה (בֶּרֶה, Bere) ויין (וִין, Vin).
רומניה נמנית עם המדינות המובילות באירופה בייצור יין: מפיקים בה יותר מארבעה מיליון הקטוליטרים של יין בשנה. יש אזורי יין בכל חבלי רומניה, אבל מומלצים במיוחד היינות מטרנסילבניה וממולדביה. היינות המקומיים המומלצים מופקים מזני ענבים ייחודיים לרומניה, בהם טֶמִיוֹאָסֶה רוֹמֶנֶאָסקֶה (Tămâioasă Românească), המפיק יין לבן מתוק או חצי-מתוק עם ארומה פרחונית;‏ פֶטֶאָסקֶה אָלבֶּה (Fetească albă), יין לבן בניחוח דבשי המתאים במיוחד לדגים;‏ נֶגרוּ דֶה דרֶגֶשאני (Negru de Drăgășani), יין אדום ומרענן בעל ארומה של פירות יער ותבלינים;‏ ופֶטֶאָסקֶה נֶאָגרֶה (Fetească neagră), יין אדום משובח בעל ארומה של פירות יער, דובדבנים או שזיפים, המתאים בעיקר כיין קינוח.
לחובבי הבירה מצפה ברומניה הפתעה נעימה - מגוון מרשים של מותגים מקומיים מובילים, בהם Ursus (הבירה הנמכרת ביותר ברומניה), Timișoreana, שמקורה בעיר טימישוארה, Ciucas ו-Silva שהיא בירת לאגר כהה ומוצלחת במיוחד. גם למי שמעדיפים בירה ממותג בינלאומי מוכר אין סיבה לדאגה: בבוקרשט לא תתקשו למצוא קרלסברג, הייניקן, טובורג, סטלה ארטואה, גינס ועוד.
המשקה החריף הפופולרי ביותר ברומניה הוא ברנדי השזיפים המקומי (צוּיקֶה, Țuică), המזכיר את הסליבוביץ' הבלקני. רומניה היא יצרנית השזיפים השנייה בגודלה בעולם, אבל רוב היבול מוקדש להכנת משקאות אלכוהוליים. צוּיקֶה שזוקק פעם נוספת (כך שתכולת האלכוהול בו עולה ומתקרבת ל-60%) מכונה הוֹרינקֶה (Horincă) או פּאלינקֶה (Palincă). אותו משקה, כשהוא מזוקק מפירות אחרים ׁ(כגון תפוחים או אגסים), נקרא ראקיוּ (Rachiu). לאוהבי הטיפה המרה מומלץ גם לדגום ליקר אוכמניות (אָפינאטֶה, Afinatăׁ) וליקר דובדבנים חמצמץ (וישינאטה, Vișinată).
בזכות מחיריהם הזולים של המשקאות האלכוהוליים, עדיף לוותר על קניית משקאות בדיוטי פרי בנתב"ג ובמקומם לרכוש מספר בקבוקים של ליקר או יין מקומי איכותי וזול בבוקרשט עצמה. גם על מותגי אלכוהול בינלאומיים מוכרים תשלמו כאן, בדרך כלל, הרבה פחות מאשר בארץ.

מים ומשקאות קלים

מי הברז בבוקרשט בטוחים לשתייה, כך שתוכלו לוותר על מים מינרליים במסעדה ולחסוך כמה ליי בחשבון. אם בכל זאת תרצו להזמין מים מינרליים (אָפֶּה מינֶרָלֶה, apă minerală), שימו לב שהמקומיים נוהגים לשתות אותם מוגזים (קָרבּוֹגָזוֹאָסָה, carbogazoasaׂ);‏ אם אתם רוצים מים לא מוגזים, בקשו אָפֶּה מינֶרָלֶה נֶה קָרבּוֹגָזוֹאָסָה (apă minerală necarbogazoasaׂ). כיתובים אלה מופיעים גם על בקבוקי המים המינרליים הנמכרים בחנויות;‏ עם המותגים המובילים נמנים Borsec, Bucovina, Dorna ו-Stanceni.
בבוקרשט מוכרים ומגישים כמעט את כל סוגי המשקאות הקלים ולצדם מיצי פירות בבקבוק של המותג Cappy (הנפוץ בכל מזרח אירופה) ומיצים סחוטים במקום. כדאי לטעום גם קוֹמפּוֹט (Compot), מיץ פירות מבושל, המזכיר פונץ' ללא אלכוהול, ונפוץ בכל רחבי אירופה (ומוכר לאשכנזים כלפתן פירות).

יוצאים לאכול

בבוקרשט יש אינספור מסעדות מכל הסוגים – החל באוכל רומני מסורתי, עבור במטבח פיוז'ן וכלה במטבחים אתניים ססגוניים. תמצאו בעיר רשתות רבות של בתי קפה (וכן בתי קפה עצמאיים ובתי תה קטנים ואיכותיים), שבהם מגישים ארוחות בוקר זולות ומשביעות, קינוחים מצוינות וכמובן קפה מהביל. בצהריים מתחלפים התפריטים, וארוחות הבוקר מפנות מקומן לארוחות צהריים וערב במחירים מפתים במיוחד.

שעות הארוחות

הרומנים אוכלים את הארוחה העיקרית בשעות הערב, וארוחת הצהריים בדרך כלל קלה יותר. עם זאת, המסעדות פתוחות בדרך כלל ברצף מהצהריים עד הערב. הרומנים אוהבים גם לאכול מאוחר, ולכן לא תתקשו למצוא מקומות שמגישים אוכל גם אחרי השעה 10:00 בערב.

דמי שירות

דמי השירות אינם כלולים בדרך כלל בחשבון, אבל חשוב לבדוק את הקבלה כדי להימנע מתשלום כפול. בבוקרשט, כמו בישראל, נהוג להשאיר טיפ של 10-15 אחוז ממחיר הארוחה, בהתאם לרמת השירות שקיבלתם. מחירי המנות במרבית המסעדות נמוכים בהרבה מהמחירים בישראל, ועל כן גם התשר שתשאירו למלצרים ולמלצריות יהיה נמוך למדי.

מזון מהיר, אוכל רחוב ושווקים

לפעמים נדמה כי בוקרשט מוצפת רשתות מזון מהיר, ובכל פינה צצים סניפים של רשתות בינלאומיות כמו בורגר קינג, KFC (קנטקי פרייד צ'יקן), מקדונלד'ס ודומותיהן. המחירים נעים בין עשרה לארבעים ליי לארוחות משביעות המוגשות במהירות הבזק - פתרון מצוין למי שזמנם קצר, או למי שרוצים להימנע מהרפתקאות קולינריות ולהיצמד למוכר ולבטוח.
כדאי להתנסות בכמה מהמנות המסורתיות של אוכל הרחוב בבוקרשט: בסניפי רשת המאפיות Simigeria Luca תוכלו לנסות את מאפה הדגל המקומי לוּקָה הממולא בגבינה או בגבינה עם זיתים, בייגלים מלוחים במגוון מילויים (קובריג'י, Covrigi) או משולש פיצה עם תוספות ייחודיות. באותה מאפייה או באחרות תוכלו גם לקנח בגוֹגוֹשי (Gogoși), סופגניות בצק רומניות קטנות, או בבקלאווה (baklava) שהגיעה לרומניה עם התורכים.
בבוקרשט אין הרבה שווקים של אוכל רחוב בסגנון הצובר לאחרונה פופולריות במערב, אבל תוכלו להתנסות בחוויה קולינרית אותנטית באחת ממסעדות הפועלים הקטנות לאורך שוק אוֹבּוּר שבפאתי העיר.

צמחונים וטבעונים

בוקרשט איננה יעד קולינרי מומלץ לצמחונים ולטבעונים, כי בעיר אין כמעט מסעדות או דוכני אוכל שלא מוגשים בהם בשר, דגים ומוצרים מן החי. עם זאת, ברוב המסעדות תוכלו למצוא בתפריט מספר מנות צמחוניות ואפילו טבעוניות (כדאי לברר מראש אצל המלצרים). עם המסעדות המומלצות שתפריטן כולל מנות צמחוניות וטבעוניות נמנות מסעדת הבראנץ' הנהדרת Simbio , הקפה-מסעדה Coolinart , ומסעדת Aubergine הישראלית.

אוכל כשר

על אף ריבוי התיירים הישראלים הפוקדים את בוקרשט בשנים האחרונות, המסעדות הכשרות בה אינן מצליחות לשרוד, וכמה שנפתחו בשנים האחרונות נאלצו להיסגר מחדש. עם זאת, במסעדת בראשית הממוקמת בבית חב"ד תוכלו להירשם מראש (עד יום ה' בשעה 22:00) לארוחות שבת;‏ מספר המקומות מוגבל וחשוב להירשם מראש. בסמוך למסעדה יש חנות כשרה באותו שם.
בבית חב"ד ניתן גם להזמין ארוחות כשרות לאיסוף עצמאי למשלוח לכל כתובת בבוקרשט. את ארוחות הבוקר והערב תוכלו לאסוף בבית הכנסת הסמוך ישועה טובה, לאחר תפילת שחרית או ערבית בהתאמה, ואילו להזמנת ארוחת צהריים יש להתקשר לבית חב"ד בשעות הבוקר.

קניית מצרכים

בבוקרשט יש מספר רשתות סופרמרקטים מובילות, בהן Carrefour , Auchan, CBA ו-Cora. ברשתות הללו מוכרים את כל המצרכים הבסיסיים (כולל פירות וירקות) וכן מוצרי טיפוח במחירים מצחיקים. לצדן יש גם מספר רשתות קטנות יותר של מרכולים ומינימרקטים, בהן Carrefour Pronto Express ו-Non-Stop Grocery. מחירי המזון בבוקרשט זולים בהשוואה למדינות רבות באירופה, אבל כדאי להשוות בין מותגים של מספר חברות, כי פערי המחירים עלולים להיות גבוהים.